Rundertuberculose vastgesteld in Oost-Vlaanderen
Dit bedrijf is tot tuberculose-haard verklaard. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is gestart met een epidemiologisch onderzoek naar de herkomst van de besmetting. Een tiental contactbedrijven is reeds geïdentificeerd. Ook deze bedrijven zullen middels bloedonderzoek worden gecontroleerd op de aanwezigheid van rundertbc.
Rundertbc-vrij
België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe gevallen meer opduiken, volgens Diergezondheidszorg Vlaanderen. Bijna elk jaar wordt er nog minstens één haard gedetecteerd. Dat is geen directe bedreiging voor de Belgische rundertuberculose-vrij-status. Wel onderstreept dit het belang van het huidige monitoringssysteem, onder meer in de slachthuizen.
Sinds 1 februari 2021 heeft België daarnaast een nieuw rundertbc-bewakingsprogramma, op basis van bloedonderzoek, en gekoppeld aan de IBR-bestrijding. Jaarlijks worden binnen dit programma standaard één op de vijf bedrijven onderzocht, aangevuld met een aantal bedrijven geselecteerd door het FAVV. Ook oude contactbedrijven en volledig geruimde haarden zijn in dit nieuwe bewakingsprogramma opgenomen.
Bacterieziekte
Volgens het Vlaamse blad Landbouwleven worden de meeste rundertbc-besmettingen vastgesteld in het slachthuis. Rundertbc is een besmettelijke bacterieziekte. De boosdoener, Mycobacterium bovis, veroorzaakt ontstekingen in het lichaam, vooral in de longen. Ook lymfeklieren, gewrichten, botten en hersenen kunnen aangetast raken.
Besmette runderen vertonen aan de slachtlijn kenmerkende letsels in de lymfeklieren, longen of ingewanden, met onder meer etterige verkaasde abcessen. Het vlees van besmette dieren wordt uit de voedselketen gehouden. Omdat rundertbc een zoönose is, komt het een enkele keer ook bij mensen voor.
In het zuidwesten van Engeland is rundertbc een enorm probleem voor melkveehouders. Daar wordt de besmettelijke ziekte vooral via dassen verspreid onder het melkvee. Boeren en natuurorganisaties staan daar lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de bestrijding van rundertbc en het beheer van de dassen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Natuurfan1978 via Pixabay