Overijssel stelt 250 euro per hectare per jaar beschikbaar voor omschakeling naar biologisch
Voor een melkveebedrijf met plannen om om te schakelen naar biologisch komt in totaal 3,3 miljoen euro beschikbaar. Overijssel komt met een overgangsvergoeding van 250 euro per hectare per jaar, bovenop de vergoeding voor goud (200 euro per hectare per jaar) in de eco-regeling voor een periode van twee jaar.
Uit het veld
Gedeputeerde Maurits von Martels (landbouw en natuur): „We hebben vanuit het veld begrepen dat ondernemers kansen zien door om te schakelen. Het is lastig om de stikstofruimte die vrijkomt bij deze melkveehouderijen in te zetten voor PAS-melders, maar het kan sommige PAS-melders wel helpen.”
Bovendien ziet de provincie kansen om natuur- en klimaatdoelen te halen door boeren om te laten schakelen. „Hoewel het Nationaal Programma Landelijk Gebied is geschrapt, blijven doelen wel overeind. Dat gaat bijvoorbeeld over extra natuur, biodiversiteit en emissies. We gaan niet al die doelen halen, daarvoor zijn ze te onrealistisch. We kunnen samen met de boeren wel kijken hoever we kunnen komen. Een concrete doelstelling is er dus niet, maar we verwachten wel dat dit maatregelenpakket effect sorteert.”
Weidegang
13,5 miljoen euro (per voorjaar 2025) is voor het stimuleren van weidegang (400 euro per hectare tot een max van 75 hectare per bedrijf, vanaf 3.000 uur) en 12 miljoen euro gaat naar innovaties (ook vanaf het voorjaar van 2025). Het gaat om innovaties van de investeringslijst. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (vergunningen en innovatie) licht toe: „We hebben samen met Brabant een commissie die dit soort innovaties toetsen, zodat boeren er ook qua vergunningverlening iets aan gaan hebben.”
Agroforestry
Voor agroforestry komt er per volgende week 5,4 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om een aanplantvergoeding voor bomen en meerjarige houtige gewassen (fruit, noten, een voederhaag) met een productiedoel op landbouwgrond, de grond blijft agrarisch. De deelname is zes jaar, omdat er ook een onderhoudsvergoeding van 300 euro per hectare per jaar aan vast zit. In veenweidegebieden of op de essen is de subsidie voor agroforestry aanvragen niet mogelijk.
Daarnaast komt de provincie per voorjaar 2025 ook met een groot KPI-project voor Overijsselse boeren. Subsidie voor eiwitteelt en biobased gewassen komt per volgende week beschikbaar. Het geld komt voort uit de 234 miljoen euro die Overijssel aanvroeg via het NPLG en ook is toegezegd. Het nieuwe kabinet gaat niet door met het NPLG, daarom geeft Overijssel de subsidieregelingen een nieuwe naam. Boeren die informatie willen kunnen terecht op www.toekomstvooronsplatteland.nl.