Farmcubes introduceert de Quadro Basic: stikstofstripper voor het gemiddelde melkveebedrijf
Een stikstofstripper was tot nog toe vooral weggelegd voor de grotere melkveebedrijven, met meer dan 150 koeien. Farmcubes brengt daar echter verandering in. Deze Tilburgse specialist in modulaire stikstofstrippers introduceert in het voorjaar van 2025 de Quadro Basic, geschikt voor het gemiddelde melkveebedrijf met 100 à 110 koeien. “We hopen hiermee voor deze groep een uitweg te bieden uit de derogatie-problematiek”, stelt directeur Sven Mommers.
Op de RMV-vakbeurs in Hardenberg is volgende week al een schaalmodel te zien, verklapt de Farmcubes-directeur. De eerste twee testbedrijven waar komend jaar de Quadro Basic komt te staan, twee locaties in Gelderland, zijn ook al geselecteerd.
Quadro 1, 2, 3 en Basic
Tot nog toe had Farmcubes drie stikstofstrippers in het programma: de Quadro 1, 2 en 3. Die kunnen respectievelijk 1, 2 en 3 kuub dunne fractie per uur verwerken tot Renure. De Basic is hier nu aan toegevoegd. Deze stripper kan tot maximaal een kuub dunne fractie per uur aan. Het streven van Farmcubes is om het prijskaartje onder de 100.000 euro te houden. Daarmee komt het verwerken van de eigen mest tot Renure voor een veel grotere groep melkveehouders binnen bereik, schetst Mommers. “En het draagt op sectorniveau bij aan het reduceren van de ammoniakemissie.”
Renure
De Quadro stikstofstrippers werken met de dunne fractie van gescheiden mest. Daar halen ze de minerale stikstof uit. Het eindproduct is de kunstmestvervanger Renure: Recovered Nitrogen from manURE, oftewel herwonnen stikstof uit dierlijke mest.
Brussel heeft recent, na decennia wikken en wegen, uiteindelijk aangegeven open te staan voor toelating van Renure. Volgende fase is nu het vaststellen van de voorwaarden aan het product, voordat het als kunstmestvervanger mag worden toegepast.
Drie technieken
Er zijn drie technieken die de goedkeuring van de Europese Commissie kunnen wegdragen: stikstofstrippen, omgekeerde osmose en het produceren van struviet. Vanuit de sector klinkt tevens de roep om elk product met meer dan 90 procent minerale stikstof, te classificeren als Renure.
“Maar vanwege de controleerbaarheid en de handhaafbaarheid zal Brussel voor wat betreft de goedkeuring van Renure eerder de voorkeur geven aan de gebruikte techniek, dan aan specificaties van het eindproduct ”, verwacht Mommers. “De kans dat wij goed zitten met onze techniek, is groot.”
RMV-stand 181
Wie meer wil weten, kan tijdens de RMV Hardenberg – 22, 23 en 24 oktober – terecht in stand 181.
En tijdens de RMV Gorinchem - 26, 27 en 28 november – in stand A136.
Farmcubes staat daar in de stand van ReFerm, een consortium van bedrijven met technische oplossingen voor mestverwerking en groen gas productie.