Voorrang pacht in Overijssel voor boeren die aan weidevogelbeheer doen
Behalve door voorrang te geven aan boeren die al aan weidevogelbeheer doen komt er ook een aanvullende gebruiksbeperking op provinciale pachtgronden. Het gaat om percelen die de provincie in kortlopende pacht uitgeeft (1 tot 3 jaar) en die voor meer dan 50 procent in een weidevogelgebied liggen.
Versterken
Voor die percelen geldt voortaan de beperking dat de pachter een rustperiode, dus zonder agrarische activiteiten, in acht moet nemen van 1 april tot en met 15 juni. Op deze wijze willen GS zelf een extra bijdrage leveren aan het behouden en versterken van de weidevogelpopulaties. Overijssel stimuleert het weidevogelbeheer op landbouwgronden en in natuurgebieden al met subsidies. Daarnaast staat in de Omgevingsverordening dat gemeenten in hun omgevingsplannen rekening houden met rust, openheid en een voldoende hoog waterpeil in weidevogelgebieden.
De belangstelling onder boeren voor de 1200 tot 1500 hectare aan landbouwgrond die Overijssel in eigendom heeft is groot, zo bleek begin deze maand. Hoewel ook volgend jaar een bemestingsverbod geldt voor deze percelen kwamen er 750 aanmeldingen binnen. Dat is bijna 40 procent meer dan een jaar eerder, toen 540 partijen interesse toonden.
Belangstelling
Hoewel de grond zonder bemesting minder opbrengt, is er dus toch veel belangstelling voor. Hoeveel hectare grond Overijssel in 2025 nog moet verpachten wordt bepaald door GS, maar de verwachting is dat het ongeveer om dezelfde oppervlakte zal gaan.
De provincie verbiedt al enkele jaren het gebruik van mest op deze gronden om zo PAS-melders te kunnen helpen. Overijssel paste deze maatregel vorig jaar voor het eerst toe en heeft dat verbod inmiddels al twee keer verlengd. De reductie van stikstofemissie door dit bemestingsverbod biedt het provinciebestuur ruimte om niet te hoeven handhaven bij PAS-melders: boeren die buiten hun schuld om nog altijd geen natuurvergunning hebben.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek