GD gaat dierenwelzijn in de melkveehouderij in beeld brengen
Voor het ontwikkelen van de dierenwelzijnskengetallen wil de GD gebruik maken van I&R-, mpr-, vruchtbaarheid- en slachtgegevens van melkveehouders. Deelname aan het project gebeurt op vrijwillige basis. Met de nieuwe kengetallen hoopt de GD een betrouwbaar totaalbeeld van het dierenwelzijn op melkveebedrijven te kunnen schetsen.
Toetsing op praktijkbedrijven
Om na te gaan of het totaalbeeld op basis van de kengetallen een goede afspiegeling is van de praktijk, bestaat de tweede fase van het onderzoek uit een aantal bedrijfsbezoeken aan de deelnemende bedrijven. Deze bezoeken vinden zowel in de zomer van 2025 als in de stalperiode van 2025-2026 plaats.
TIjdens het tweede bedrijfsbezoek wordt bij maximaal 15 melkkoeien in verschillende lactatiestadia bloed afgenomen voor nader bloedonderzoek, om meer inzicht te krijgen in de energiebalans, de mineralenhuishouden en eiwitvoorziening van de veestapel. De uitkomsten van het onderzoek worden uitgeraard ook gedeeld met de veehouder. Een betrokken dierenarts bespreekt de bevindingen van het tweede bedrijfsbezoek en de uitkomsten van het bloedonderzoek met de melkveehouders.
Meedenken
Veehouders die deelnemen aan dit traject krijgen in de derde fase van het onderzoek de kans om mee te denken over de verdere ontwikkeling van de Continue Welzijnsmonitor en over de beste manier de uitkomsten van de Continue Welzijnsmonitor terug te koppelen naar de veehouders.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: KNMvD