
'Klaver maakt echt verschil'

"In onze ruwvoerteelt streven we altijd naar maximale productiviteit”, vertelt Lars. De familie Buiks heeft 35 hectare grasland en 35 hectare maïsland. De verhouding in het rantsoen ligt nu op 40 procent gras en 60 procent maïs, maar Lars wil naar 50/50. Maar hoe zorgt hij voor een hoge productie bij de grasteelt?
Flinke hoeveelheid voer
“De eerste snede bemesten we normaal gesproken met 25 kuub drijfmest door te sleepslangen – dit jaar is dat door de neerslag helaas niet helemaal gelukt”, legt hij uit. Lars richt zich vooral op het voorjaar en streeft naar een maai-interval van vier weken. De eerste snede werd half mei binnengehaald. Hoewel de exacte opbrengst nog niet bekend is, was het duidelijk dat er een flinke hoeveelheid voer van het land kwam.
Ruw eiwit stukken hoger
Naast een hoge productie streeft Lars naar extra kwaliteit door klavers in te zaaien. “Dit doen we al zo’n tien jaar. Steeds als we een nieuwe weide inzaaien, zaaien we klavers erbij. Dat maakt echt verschil; het ruw eiwitgehalte is stukken hoger. Bovendien werkt de stikstofbinding goed, vooral nu we steeds minder mogen bemesten.” Op hun percelen overheerst het aandeel rode klavers: de koeien weiden niet vanwege de melkrobots.
Omgaan met droogte
De familie Buiks boert op zandgrond, waarbij hun percelen gemiddeld na zes jaar vervangen worden en dan in rotatie gaan met maïs of aardappelen. Lars heeft verschillende manieren om met de gevoeligheid voor droogte van het grasland om te gaan. "We zaaien meestal Havera 3 of Havera 4, maar voegen ook rietzwenk toe. Dat gaat wel ten koste van de smaak, maar het wortelt dieper."
Beregening speelt ook een belangrijke rol. “We beregenen veel, vooral tijdens droge periodes.” Het beregeningsregime bestaat uit het toedienen van een kleine kunstmestgift, gevolgd door beregening, dan weer een kleine gift, waarna weer wordt beregend tot aan het maaimoment. “De opbrengst is misschien niet zo hoog als bij regen, maar het kan financieel zeker uit.”
Bekijk de videoreportage die we in 2021 bij Lars maakten:
Vanggewas na mais
Lars staat altijd open voor nieuwe experimenten. Dit jaar heeft hij een perceel bouwland ingezaaid met Italiaans raaigras, klaver en wikke. “We dachten, laten we eens kijken wat er gebeurt." De opbrengst was verrassend hoog, namelijk 3500 kg drogestof, zonder drijfmest. Het ging echter niet helemaal vanzelf: "In eerste instantie wilden we geen kunstmest gebruiken, maar we moesten het toch een beetje op weg helpen met 100 kg KAS. Maar toen het eenmaal op gang kwam, bleef het ook doorgaan." Voor herhaling vatbaar dus. “Zeker. Na de maïs moet er toch een vanggewas gezaaid worden. En als we het kunnen combineren als tussenteelt tussen twee maïsteelten gaan we het zeker nog eens doen.”
Meer rendement uit je grasland halen?
Vraag je teeltspecialist om advies op maat: