Nieuwe investerings- en verplaatsingsregeling aanpak piekbelasting
Dit artikel is verschenen op alfa.nl. Lees over alle laatste ontwikkelingen op het gebied van stikstof op onze speciale pagina.
Subsidie verduurzaming (Sbv)
De regeling subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting wordt opengesteld van 21 oktober 2024 tot en met 8 januari 2025. De regeling geldt voor melkvee-, varkens- en vleeskalverhouders. Voor de regeling is een lijst gemaakt met technieken die ammoniak reduceren. Voor varkens- en vleeskalverhouders geldt een minimale reductie van 85 procent en bij melkveebedrijven 77 procent. Per aanvraag is het budget 25.000 tot 600.000 euro. Maximaal 80 procent van de totale kosten kan gesubsidieerd worden. Bij overschrijding van het budget voor deze regeling wordt er geloot.
De belangrijkste voorwaarden van de regeling zijn:
- De komende 5 jaren mag het aantal dieren niet toenemen.
- Aerius berekening moet verplicht toegevoegd worden aan de aanvraag.
- Monitoring werking installatie door deskundige.
- Vergunning moet verleend worden door bevoegd gezag.
Voor melkveehouders geldt dat er geïnvesteerd moet wordenin een Lely Sphere om de uitstoot van ammoniak te verminderen, in combinatie met een maatregel om de brandveiligheid te vergroten. Varkens- en vleeskalverhouders moeten investeren in een nageschakelde techniek (luchtwassers), in combinatie met een investering in brandveiligheid.
Wil jij kijken of een investering in aanmerking komt voor de SBV regeling dan kun je hier zoeken naar de desbetreffende investering.
Landelijke verplaatsingsregeling (Lvvp)
Voor de verplaatsingsregeling maakt het niet uit welk diersoort er gehouden wordt. Voor de verplaatsingsregeling kan een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd. Voor het haalbaarheidsonderzoek wordt 95 procent van de kosten vergoed tot een maximum van 50.000 euro. De openstelling van de haalbaarheidssubsidie is van 2 december 2024 tot en met 30 mei 2025.
De verplaatsingsregeling wordt opengesteld op 6 januari 2025 tot en met 30 november 2027.
Kosten die vergoed worden bij de verplaatsingsregeling:
- verhuizing van gebouwen, voorzieningen en dieren naar jouw nieuwe locatie (100 procent);
- overname of vervanging van gebouwen op jouw nieuwe locatie, inclusief proceskosten voor bijvoorbeeld de notaris (maximaal 100 procent);
- sloop van gebouwen op jouw oude locatie (100 procent, maximaal 45 euro per vierkante meter);
- modernisering van de gebouwen en voorzieningen op jouw nieuwe locatie (65 procent, maximaal 100.000 euro; voor jonge landbouwers: 80 procent, maximaal 100.000 euro);
- inhuur van onafhankelijke deskundigen zoals een makelaar, accountant, bedrijfsadviseur of architect (95 procent, maximaal 25.000 euro).
Daarnaast gelden er ook diverse voorwaarden de belangrijkste hiervan zijn:
- Je verplaatst jouw bedrijf naar een locatie in Nederland of een ander land in de Europese Unie.
- Jouw bedrijf op de nieuwe locatie in Nederland valt niet onder de aanpak piekbelasting. Dit bewijs je met de AERIUS Check.
- Jestart jouw bedrijf op de nieuwe locatie binnen 2 jaar na toewijzing van de subsidie.
- Je rondt de bedrijfsverplaatsing af binnen 3 jaar na toewijzing van de subsidie. Ook op jouw oude locatie heb je alle werkzaamheden afgerond.
- Je hebt geen andere subsidie toegekend gekregen voor verplaatsing of beëindiging van jouw veehouderij.
Heb je vragen of wil je meer informatie over de nieuwe regelingen aanpak piekbelasting? Neem dan contact op met een Alfa adviseur bij jou in de buurt.
Tekst: Berdien Egberts