Nieuw type blauwtongvirus vastgesteld op twee bedrijven in provincie Utrecht
Het nieuwe serotype is vastgesteld bij een schaap op een bedrijf in Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) en bij een koe en haar kalf op een bedrijf in Hamelen (gemeente Woerden).
Om de verspreiding van het serotype 12 in kaart te brengen, is nader onderzoek gestart. Het WBVR is gevraagd om ruim 1400 monsters, ingestuurd sinds 1 september, retrospectief te onderzoeken. De eerste resultaten worden midden volgende week verwacht en zullen inzicht geven in de mogelijke verspreiding van BTV-12 in Nederland. Daarnaast zullen alle verdachte blauwtongmonsters vanaf nu extra worden onderzocht om te bepalen of het gaat om het huidige blauwtongvirus met serotype 3 en/of een ander serotype, zoals BTV-12.
Geen vaccin beschikbaar
De minister van LVVN heeft ook de Deskundigengroep Dierziekten weer bij elkaar geroepen om de situatie te bespreken. Verder is onderzoek gestart naar de bron en mogelijke insleeproute van dit nieuwe serotype, al is het onzeker of deze kan worden achterhaald. Eerdere onderzoeken bij serotype 8 en 3 leverden geen resultaten op.
Op dit moment is er geen vaccin beschikbaar voor serotype 12. Er is nog onvoldoende informatie over de verspreiding en het ziektebeeld om te kunnen vaststellen of een nieuw vaccin nodig is. Het ministerie heeft vaccinproducenten echter uit voorzorg al op de hoogte gebracht van deze nieuwe variant.
Prioriteit om insleeproute in kaart te brengen
Landbouwminister Femke Wiersma reageert op het nieuws: „Ik begrijp heel goed dat het nieuws over de vaststelling van het serotype 12 van het blauwtongvirus in Nederland schrik en zorgen veroorzaakt bij schapen- en rundveehouders. De schapen- en de rundveesector zijn het afgelopen jaar hard getroffen door de blauwtong serotype-3 uitbraak. Daarom is het voor mij nu prioriteit om in kaart te brengen of, en zo ja in hoeverre, blauwtong serotype 12 al verder is verspreid. Daarvoor heb ik nader onderzoek uitgezet en verwacht ik binnen een week meer informatie zodat ik de vragen en zorgen van de betrokken veehouders kan beantwoorden.”
Wiersma roept op houders en dierenartsen om alert te blijven. „Blauwtong is een meldingsplichtige dierziekte, en deze casus toont aan dat het belangrijk is om verdenkingen te blijven melden bij de NVWA. Ik heb gezien dat houders dit het afgelopen jaar ook veelvuldig hebben gedaan. Ik blijf intussen in nauw contact met sectorpartijen over deze recente ontwikkelingen.”
LTO geschokt door aanwezigheid nieuw type blauwtong
LTO laat in een reactie weten ‘geschokt’ te zijn door de nieuwe vondsten van het nieuwe serotype. Ook leeft het mee met de getroffen bedrijven.
‘We zijn ontdaan door de constatering van een nieuwe variant van het blauwtongvirus. De schapen- en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af’, aldus Dirk Bruins, vice voorzitter LTO Nederland, vervangend portefeuillehouder Gezonde Dieren.
LTO roept veehouders op bij (ernstige) blauwtongverschijnselen, ongeacht of er is gevaccineerd of niet, melding te maken bij de NVWA en een bloedmonster in te sturen. Ook onverwachte bijwerkingen en mogelijk verminderde werking van het vaccin, zoals bij ernstige ziekte en sterfte van dieren door infectie, dienen te worden gemeld. Dit kan bij de dierenarts.
De dierenarts is vervolgens verplicht om de bijwerking te melden bij het Bureau Diergeneesmiddelen. Als veehouder is het ook mogelijk om dit rechtstreeks te melden. Deze meldingen blijven essentieel om de verspreiding van de ziekte goed in beeld te krijgen en te houden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Ministerie van LVVN