Wordt mijn mais nog rijp? Tips van de teeltspecialist
‘Het liefst kuilen we snijmais in bij een nog fris gewas met een volledig rijpe kolf. Dit is het ideale plaatje voor de conservering, voederwaarde, smakelijkheid en benutting waar je het hele jaar profijt van hebt. Het DS-gehalte van de mais is dan zo’n 36 tot 38 procent.’
De actuele afrijping in beeld
‘Op maisdemo’s in heel Nederland hebben we volop verse mais geanalyseerd en daarnaast volgen maistelers ruim 3.000 hectare mais in ons platform agrility. Dat geeft een mooi landelijk beeld van de rijpheid per zaaidatum:’
‘De meeste mais die tot en met medio mei is gezaaid is nu dus rijp en daar zijn al mooie kuilen mee gevuld.’
Wordt de mais nog rijp?
‘We zien nu dat de later gezaaide maispercelen met een vitaal gewas hard afrijpen. Elke 3 dagen neemt het DS-gehalte met minstens 1 procent toe. Weeg je oogstrisico’s dus af en weet dat de afrijping tot medio oktober doorgaat, indien mogelijk zou je die nog kunnen benutten.’
En wat na half oktober? ‘De zeer laat gezaaide percelen zullen ook dan nog niet rijp zijn. De plant stopt dan met zetmeel vormen en gaat naar een fase van afsterving. Hij gaat dan indrogen waardoor het DS-gehalte nog iets toeneemt. Dit kan een overweging zijn, rekening houdend met de 21 oktober deadline voor het verplichte vanggewas na mais.’
Tips bij het inkuilen
Het liefst geven we de later gezaaide mais dus nog wat tijd om af te rijpen. Als er toch rijpe en vochtigere mais tegelijk gehakseld wordt, heeft Antoon als advies: ‘De droogste mais onderin de kuil en de nattere daar bovenop. Zo kan de droge mais de perssappen opvangen. Haksel de minder droge mais ook liever wat grover, om de verliezen te beperken.’