Saldo voor melkveebedrijf stijgt naar 26.600 euro
Het standaard melkveebedrijf heeft 112 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.950 liter per koe.
In augustus stegen de melkprijzen voor Nederlandse melkveebedrijven tot gemiddeld 49 euro per 100 kilo, wat 28 procent boven het tienjarige gemiddelde ligt. De Nederlandse zuivelnoteringen vertoonden sinds september 2023 een opwaartse trend. In september 2024 was de boterprijs zelfs 84 procent hoger dan het laagste punt in 2023.
Andere zuivelproducten kenden minder sterke prijsstijgingen, variërend van 20 tot 35 procent. Aangezien bijna de helft van de Nederlandse melk tot kaas wordt verwerkt, is de prijsontwikkeling van kaas belangrijk. De kaasnoteringen bleven dit jaar stabiel en lagen tot begin september op hetzelfde niveau als een jaar eerder.
Kosten blijven op hoog niveau
De toegerekende kosten, zoals voor veevoer en kunstmest, blijven op een hoog niveau, maar waren in augustus 5 procent lager dan in dezelfde maand in 2023. De kalverprijzen lagen in augustus ruim 80 procent boven het langjarig gemiddelde, terwijl de prijzen voor slachtkoeien 40 procent hoger waren. In vergelijking met augustus 2023 waren de kalverprijzen 17 procent hoger, terwijl de slachtkoeienprijzen 8 procent lager uitvielen.
Het voortschrijdend jaarsaldo lag in augustus 22 procent boven het langjarig gemiddelde, vooral door de hogere melkprijzen en lagere veevoer- en kunstmestkosten. Dit herstel volgde op een daling die in april 2023 begon, toen het saldo sterk terugliep door lagere melkprijzen. In mei 2024 lag het saldo nog 13 procent boven het langjarig gemiddelde, maar sinds maart 2024 is het geleidelijk verbeterd door de stijgende melkprijzen. Deze lagen volgens Agrimatie elke maand hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Ruim 2 procent minder melkaanvoer
De melkaanvoer was in de eerste acht maanden van 2024 bijna 2 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Wanneer er rekening wordt gehouden met de extra dag in februari, daalde de gecorrigeerde melkaanvoer met 2,5 procent. Het effect van blauwtong op de melkaanvoer is bij Agrimatie niet bekend. Daarnaast kunnen het natte voorjaar, wisselende kwaliteit van ruwvoer en een kleinere melkveestapel een rol spelen in de lagere melkaanvoer.
De Europese melkaanvoer steeg in de eerste zes maanden van 2024 met 0,9 procent (gecorrigeerd voor de schrikkeldag met 0,4 procent). Binnen Europa daalde alleen de melkaanvoer in Ierland, terwijl Polen met 4,7 procent de grootste stijger was. Buiten Europa nam de melkproductie in Australië met 4,3 procent toe, terwijl die in Argentinië met 13 procent afnam.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Agrimatie