Bioboeren wijken nog niet uit naar gangbaar voer
Bionext is samen met het Biohuis, de vereniging van biologische boeren, bezig om de beschikbaarheid van ruwvoer te inventariseren. Mocht de nood heel hoog zijn, dan kan het ministerie worden gevraagd om een ontheffing te verlenen voor de aanschaf van gangbaar voer, aldus Blom, projectleider kennis en innovatie bij Bionext.
Krap
“Op basis van de signalen die we nu krijgen, wordt het wel krap. Er worden al wintervoorraden aangesproken en er zijn individuele boeren die echt knel komen te zitten. Maar er is in de handel nog biologisch ruwvoer te krijgen, al wordt het wel duurder”, vertelt Blom. De meeste van de 450 biologische melkveehouders slagen er zo nog in om de zaak draaiende te houden. “Het is nog niet zo nijpend dat ze gangbaar moeten gaan voeren.”
Bovendien kan een noodsprong naar gangbaar voer leiden tot het verlies van de bio-toeslag op melk, volgens Blom. Dat speelt namelijk ook in Nedersaksen. Dat is ook een reden waarom bioboeren niet snel zullen terugvallen op gangbaar, stelt zij. "Ik heb nog geen veehouder gehoord die nu gangbaar wil gaan voeren."
Najaar
Intussen blijft Bionext de situatie monitoren. “Veel is afhankelijk van hoe het najaar zal verlopen, of boeren nog een of twee snedes gras kunnen winnen.” Ook samenwerkingsverbanden met biologische akkerbouwers kunnen nu uitkomst bieden. Die kunnen bijvoorbeeld een grasklavermengsel inzaaien als vanggewas. Blom wijst verder op de mogelijkheid voor biologische boeren om tot 30 procent 'omschakelingsvoer' te verstrekken, bijvoorbeeld van akkerbouwers die voor het tweede jaar in omschakeling zijn.