Video: Tips voor het oogsten en inkuilen van sorghum en sorghum-mais mix
De mengteelt van de beide gewassen sorghum en mais biedt voordelen: sorghum is meer droogtebestendig en heeft minder stikstof nodig, terwijl mais een hoge opbrengst en voedingswaarde heeft. “Momenteel kijken veel telers hoever de mais en sorghum afrijpen en ze gaan het hakselmoment bepalen,” zegt ruwvoerspecialist Rowan Timmer van DSV zaden. Rowan geeft graag enkele handige tips voor de oogst en het inkuilen van sorghum-mais mix.
Wanneer kan je sorghum-mais mix oogsten?
Rowan: “Bij de oogst van sorghum-mais mix houden we de rijpheid van de mais aan bij het bepalen van het oogstmoment. Mais draagt voornamelijk bij aan de voederwaarde van ruwvoer door zijn hoge zetmeelgehalte. Sorghum voegt suikers, vezel en beperkt zetmeel toe aan het rantsoen. Het is wel belangrijk om niet te lang te wachten met de oogst omdat té droge mais (met een hoger droge stofgehalte) moeilijker in te kuilen is en kan leiden tot een lagere voederkwaliteit.”
Droge stofgehalte mais bepaalt ideaal oogstmoment
“Het droge stofgehalte van mais speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het juiste moment voor oogsten en inkuilen,” geeft Rowan aan. “Mais heeft een ideale oogsttijd wanneer het droge stofgehalte tussen de 35% en 40% ligt. Dan zit er weinig vocht meer in de korrel. Bij sorghum streven we naar ruim 30% drogestof zodat er geen perssap uittreedt. We streven naar een goede verdichting van het gewas in de kuil, wat essentieel is voor het behouden van de voedingswaarde en het voorkomen van schimmel- of bederfvorming.”
“Het is belangrijk om de rijpheid van de mais aan te houden bij het bepalen van het oogstmoment van een sorghum-mais mengteelt.”
Inkuilen van sorghum-mais mix
Bij het inkuilen van de sorghum-mais mix is het belangrijk dat het zetmeel in de maiskorrels goed verteerbaar is voor het vee. Rowan daarover: “Als de mais te vroeg wordt geoogst, zijn de korrels niet volledig afgerijpt. Het zetmeel is dan onvoldoende ontwikkeld en daardoor minder beschikbaar voor vertering. Bovendien bevat het gewas dan te veel vocht, wat problemen kan geven bij het inkuilen. Het vergroot de kans op schimmels en rotte plekken.” Te laat oogsten kan echter leiden tot een te harde korrel, wat ook de verteerbaarheid vermindert en een te hoog droge stofgehalte geeft. “Rijpe mais is beter te verwerken in een hakselaar omdat de stengels en kolven minder vezelig zijn dan onrijpe mais,” zegt Rowan. “Dit zorgt voor een betere hakselkwaliteit, wat belangrijk is om de kuil goed te kunnen aanrijden.”
Rowan ziet zeker voordelen van de combinatie van sorghum en mais: “Sorghum levert vezels, suikers en droogtetolerantie, maar mist het hoge zetmeelgehalte dat mais heeft. Door te focussen op het juiste oogstmoment van de mais haal je het maximale uit beide gewassen,” concludeert hij.
“Door te focussen op het juiste oogstmoment van de mais haal je het maximale uit beide gewassen.”
Door het natte voorjaar zijn een aantal percelen sorghum-mais mix pas eind mei of begin juni gezaaid. “Deze hebben nog een paar weken goed weer nodig om de mais volledig te laten afrijpen. Vanaf half oktober zijn de dagen kort en vordert de afrijping nauwelijks,” aldus Rowan.
Kortom, het aanhouden van de rijpheid van de mais in een sorghum-mais mix zorgt voor een betere balans tussen voedingswaarde, droge stofgehalte, en inkuilkwaliteit. Dit is essentieel voor een optimaal voerrantsoen en een succesvolle oogst.
Oogstmoment van monoteelt sorghum
Bij een monoteelt sorghum wordt in het najaar in ongeveer dezelfde periode geoogst als mais. Rowan adviseert: “Sorghum wordt geoogst bij een droge stofgehalte van zo’n 30%. Voor het optimale oogstmoment dienen de korrels in de pluim een drogestof aandeel van 45-50% te hebben. Dit is het geval wanneer het bovenste zaad deegrijp is en het onderste zaad melkrijp. Wanneer de stengel bij het indrukken knakt is 25% drogestof bereikt en nadert het hakselmoment. Bij 30% drogestof in de hele plant doen de volgende kenmerken zich voor: de onderste bladeren verdrogen (niet vanwege droogtestress) en bij stengeldraaien komt er vrijwel geen vocht meer uit.”
In onderstaande video geeft DSV product manager Roy Kuenen praktische tips voor het bepalen van het oogstmoment en inkuilen van sorghum.
Meer informatie of advies nodig?
Meer informatie over de teelt van Sorghum-Mais Mix en sorghum vind je in onze teelthandleidingen welke je hieronder kunt downloaden:
*Kijk voor de actuele regelgeving altijd op rvo.nl