Nieuw IBR-BVD-vaccin maakt onderscheid tussen gevaccineerd en geïnfecteerd
Divence is een combinatie vaccin dat kan worden ingezet tegen BRSV (bovine respiratoir syncytieel virus), de veroorzaker van pinkengriep, para-influenza 3-virus, IBR (Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis) en BVDV (Bovine virale diarree virus) type 1 en 2.
Doorbraak in markeren van virussen
Het kunnen maken van onderscheid tussen gevaccineerde of geïnfecteerde dieren is een belangrijke stap vooruit, een echte doorbraak, aldus Hipra. De BVDV-marker bevat E2-eiwitten die makkelijk te onderscheiden zijn van het virus en haar antistoffen. Jessica Hartjes, business unit manager bij Hipra, legt uit: „We hadden twee opties bij het ontwikkelen van het vaccin, levend virus of dood virus gebruiken. Levend virus kenmerkt zich door een hoge effectiviteit, maar brengt ook veel risico’s met zich mee voor de diergezondheid. Dood virus is veel minder effectief, maar is wel heel veilig. Wij zijn op zoek gegaan naar hoe we een vaccin konden maken met een veilige hoge effectiviteit. Met het gebruik van recombinante eiwitten realiseren we op een veilige manier een effectiviteit van 94 procent.”
IBR-marker geeft andere afweerstoffen
De IBR-marker is te onderscheiden door de afwijkende samenstelling van de afweerstoffen. Een door IBR besmet rund maakt IgA en IgM afweerstoffen aan. Een gevaccineerd rund krijgt met het markervaccin IgB afweerstoffen binnen, die goed te onderscheiden zijn van de IgA en IgM afweerstoffen en geen risico geven op het besmetten van het rund met IBR.
Verplicht vaccineren
Met het aannemen van twee moties van Harm Holman (NSC) en Eline Vedder (CDA) over IBR en BVD zijn rundveehouders in de toekomst verplicht deze dierziektes op bedrijfsniveau te bestrijden, met als doel het behalen van een EU-vrijstatus voor beide ziektes. De ontwikkeling van een markervaccin dat onderscheid kan maken tussen geïnfecteerde en gevaccineerde dieren is een opsteker voor de sector. Op deze manier kunnen exporterende bedrijven aantonen dat hun bedrijven IBR- en BVDV-vrij zijn en vormt de verplichte aanpak van IBR, die ingaat op 1 juli 2025, geen belemmering meer voor het exporteren van levend vee.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Hipra