'Droogte leidt tot hogere waterschapsbelasting'

Hans Oosters twijfelt of er voldoende geld is voor de taken van de waterschappen: waterbeheer, onderhoud van waterkeringen en afvalwater zuiveren. „Als het extreme weer aanhoudt, gaan onze kosten omhoog en dus ook de waterschapsbelasting”, zegt de voorzitter, tevens dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
De waterschappen bepalen de tarieven van de waterschapsbelasting (watersysteemheffing en zuiveringsheffing) zelf. Tussen 2010 en 2017 viel de tariefstijging mee, maar 2018 is een keerpunt, volgens het NRC. De waterschapsbelasting is in 2018 gemiddeld met 2,5 procent gestegen, tegenover 1,8 procent in 2017. Van de herfst maken de waterschappen hun tarieven bekend voor 2019.
Vakantieperikelen
Maar door de droogte zullen de kosten voor waterschappen nog hoger uitvallen, verwacht Oosters. In de vakantieperiode was er meer werk, maar minder personeel. De benodigde extra inzet heeft gevolgen voor de begroting. Ook worden er nu hoosbuien verwacht, wat extra werk met zich meebrengt.
Waterberging uitbreiden
Om problemen in de toekomst te voorkomen, moet er in Nederland meer water opgeslagen worden, stelt Oosters. Zowel voor droge als natte periodes.
Droogste jaar ooit
2018 zou het droogste jaar ooit kunnen worden. De afgelopen weken lag het neerslagtekort zelfs hoger dan in recordjaar 1976, op net iets minder dan 300 millimeter. Het heeft veel schade veroorzaakt voor de landbouw. Het duurt maanden voordat dat neerslagtekort weer is aangevuld, aldus Oosters.