Drie redenen om je pasgeboren kalf binnen twee uur biest te geven
“Door al je pasgeboren kalveren binnen twee uur biest te geven koop je als het ware meer tijd, geld en plezier, voor jezelf. Iedereen die kalfjes voert, weet als geen ander hoe groot de frustratie is als een kalf niet wil drinken. De tijd die je op dat moment investeert krijg je echt terug in minder problemen in de opfok”, aldus Nicolien Spinhoven. Dat komt met name door drie redenen: de sterke zuigreflex van het kalf, de opname via de darmwand en de optimale opbouw van immuniteit.
1. Zuigreflex op zijn sterkst
“Binnen twee uur na de geboorte is de zuigreflex van een kalf op zijn allersterkst. Naarmate het kalf ouder wordt, neemt de zuigreflex af en is het lastiger om het kalf te laten drinken”, merkt Nicolien zelf in de praktijk ook. Daarom is het advies van Nicolien om het kalf binnen twee uur na de geboorte vier liter biest met een brixwaarde van minimaal 23 te geven.
2. Darmwand neemt antistoffen nog op
“Bij de geboorte zijn de ‘vingers’ van de darmwand van een kalf open. Dit betekent dat de immunoglobulines, de antistoffen uit biest, door de darmwand in het bloed terecht komen”, legt Nicolien. Direct na het voeren van biest begint de darmwand te sluiten. “Daarom is het zo belangrijk om het kalf gelijk vier liter biest met een minimale brixwaarde van 23 te geven. Binnen zes uur de na geboorte is de opnamecapaciteit al fors gedaald. Na 24 uur is de darmwand gesloten en kan het kalf de noodzakelijke immunoglobulinen uit biest niet meer direct door de darmwand in het bloed opnemen.”
3. Optimale opbouw van immuniteit
“Een kalf heeft bij de geboorte nog geen immuniteit. Door zo snel mogelijk hoogwaardige biest te geven, geef je het kalf al veel meer weerstand mee”, legt Nicolien uit. Biest zorgt voor de opbouw van passieve immuniteit. Daarnaast bouwt het kalf vanaf de geboorte ook actieve immuniteit op, maar dit heeft meer tijd nodig. “In de grafiek is goed te zien dat de passieve immuniteit gaat dalen en het kalf actieve immuniteit gaat aanmaken. Dit is altijd het cruciale punt in de eerste veertien levensdagen van het kalf. Rond deze tijd is een kalf namelijk vatbaar voor kalverdiarree of longontsteking. Dus hoe hoger de brixwaarde in het begin, hoe minder vatbaar het kalf is voor ziektes.”
Tip: gebruik diepvrieszakken
Tip van Nicolien: gebruik diepvrieszakken in plaats van flessen om biest in te vriezen. “Zakken kun je makkelijker stapelen in de vriezer en ontdooien ook nog eens een stuk sneller.” Schrijf het koenummer, de brixwaarde én de datum op de zak en gebruik deze binnen drie maanden. Kijk voor meer praktische tips voor jouw kalveropfok op https://www.kalvolac.nl/opfok-themas/biest/.
Tip: houd altijd Colocorrect achter de hand
De ideale biest heeft een brixwaarde van minimaal 23%. Biest met een brixwaarde tussen de 20 en 22 kun je corrigeren door het toevoegen van Colocorrect, gevriesdroogde biest. Gebruik biest met een brixwaarde onder de 20 niet, deze is ook niet meer te corrigeren met Colocorrect. Gebruik dan volledig Colocorrect of haal biest met een hogere brixwaarde uit de vriezer.
Artikel van:
Nicolien Spinhoven
Jongveespecialst Agrifirm