15 miljoen voor aanpak mestcrisis, 8 miljoen voor natuur
Daarvoor reserveert de regering 15 miljoen. De helft daarvan, 7,5 miljoen euro, gaat naar een nieuwe subsidieregeling voor boeren om mest geschikt te maken voor de export. Daarnaast is 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor het lostrekken van de vergunningverlening voor mestverwerking, en een half miljoen voor het stimuleren voor de exportmarkt voor mest. Ook wil het ministerie het ruw eiwitgehalte in veevoer verlagen.
Doelsturing
8 miljoen trekt de regering uit voor het ontwikkelen van een systematiek voor doelsturing. Dit is een speerpunt voor het nieuwe kabinet: dat wil geen regels opleggen waar boeren zich aan moeten houden, maar doelen stellen en de boer de vrijheid geven om zelf te bepalen hoe hij of zij die wil bereiken. In de Troonrede kondigde koning Willem-Alexander aan dat het kabinet 5 miljard uittrekt voor boeren om die omschakeling naar doelsturing te maken, maar dat geld komt pas in 2026 vrij. Ook heeft het ministerie 3,5 miljoen euro gereserveerd voor innovatie.
Natuur
Nog eens 8 miljoen gaat naar zorg voor de natuur. Het kabinet wil haar natuurbeleid stoelen op actuele, gemeten data, en daarvoor is een goede natuurmonitoring nodig om die data op te leveren. Om dat op te zetten heeft de regering 7,5 miljoen euro uitgetrokken, en daarnaast reserveert ze een half miljoen om de Nationale Databank Flora en Fauna open te stellen voor publieke doeleinden.
Volgens de Europese Natuurherstelverordening, die een paar maanden geleden is aangenomen, moet Nederland binnen twee jaar een nationaal natuurherstelplan opstellen en indienen bij de Europese Commissie. Daarvoor is 43,8 miljoen euro gereserveerd, waarvan 17,5 miljoen volgend jaar vrijkomt.
Eén miljoen euro trekt het kabinet uit voor een meer dierwaardige veehouderij. Dat gaat niet naar de veehouders zelf, want die moeten niet enkel investeren in stallen, ze moeten die investeringen ook terug kunnen verdienen. Het ministerie wil dat miljoen gebruiken de markt voor dierwaardig geproduceerde producten te stimuleren.
Koplopersprojecten
Het NPLG is dan wel geschrapt, de gebiedsgerichte aanpak gaat door. Provincies kunnen volgend jaar rekenen op 45 miljoen euro om koplopersprojecten uit te voeren in het landelijk gebied, om zo gebiedsgerichte oplossingen te vinden voor problemen in de landbouw. Opvallend daarbij is dat in de jaren daarna geen geld hiervoor is gereserveerd. Dat roept de vraag op hoe een vervolg aan die koplopersprojecten kan worden gegeven.