Zorg dat je klauwgezondheid echt op orde is!
Iris van de Berg, Streefkerk
In de zomermaanden nemen klauwproblemen vaak af, vooral wanneer koeien buiten lopen: de infectiedruk vanuit de stal is lager en de klauwen drogen beter op (Zuivelduurzaam, 2020).
We ontmoeten Iris van den Berg op het melkveebedrijf dat ze samen met haar man en ouders runt. Als ervaren melkveehouder weet ze hoe belangrijk het is om klauwgezondheid te waarborgen, vooral tijdens warme zomers.
Bij ons staat klauwgezondheid hoog op de agenda en dat is niet zonder reden, benadrukt Iris. We melken met robots, dus de loop op de robots is erg belangrijk. Als de klauwgezondheid niet op peil is, kan dat je veel tijd én melk kosten.
Hittestress en preventie
Klauwverzorgers merken vaak meer klauwproblemen bij koeien na hittestress in de zomer, zoals tussenklauwontsteking en witte lijndefecten. Iris herkent dit wel, maar op hun bedrijf ervaren ze weinig verschil. "We nemen proactieve maatregelen," legt ze uit. "We geven onze koeien speciale mineralen, o.a. afgestemd aan temperatuur en hebben stalventilatoren aangeschaft. Daarnaast gaan bij hitte de koeien ’s nachts naar buiten om te weiden."
Stal
Een belangrijke invloed op klauwgezondheid is de inrichting van de stal. Zorg voor ruime ligboxen, voldoende vreetplaatsen en vermijd krappe draaiingen. Een mestrobot wordt ingezet om de roosters zo schoon en droog mogelijk te houden.
Voorkomen van pensverzuring
Om pensverzuring tegen te gaan, wat de biotineproductie en daarmee de klauwgezondheid beïnvloedt, gebruikt ze het zogenaamde CRS: Constant Robot Feeding. "Dit zorgt ervoor dat onze koeien constant een evenwichtig rantsoen krijgen met weinig krachtvoer."
Monitoring
Ze gebruiken data van de robots en sensoren om klauwgezondheid te monitoren, zoals het aantal weigeringen, melkproductie, aantal stappen en herkauwactiviteit. Daarnaast worden sta- en ligpatroon van de koeien meerdere malen per dag in de gaten gehouden. Ook vindt er regelmatig overleg plaats met voerspecialist en klauwverzorger.
Behandeling
Recentelijk heeft Iris een nieuwe klauwverzorgingsbox aangeschaft. "We bekappen zelf de koeien die de droogstand ingaan en de probleemgevallen. Eén tot twee keer per jaar behandelt de klauwverzorger de hele koppel," vertelt ze.
We behandelen de dieren met Intra Hoof-fit gel en Topro Micraderm. Twee belangrijke voordelen benoemd Iris van de Intra Hoof-fit en Micraderm: (1) ze werken goed en (2) er zit geen antibiotica in; dus geen problemen met melk leveranties. Duurzaamheid is erg belangrijk; antibiotica gebruik moet naar beneden. En met gebruik van Hoof-fit gel en Topro Micraderm dragen wij daar een beetje aan bij.”