Zuivelnoteringen houden stijgende lijn vast
De grootste stijger is deze week wederom de boternotering. 100 kilogram boter brengt deze week 10 euro meer op dan een week eerder en kost nu 805 euro. Wederom een nieuw record, en dat terwijl 100 kilogram boter vorig jaar ‘slechts’ 445 euro opbracht.
Melkpoeder in trek
Ook de melkpoeders stijgen deze week weer in prijs. Van recordprijzen is nog geen sprake, hoewel vol melkpoeder hard op weg lijkt naar de recordprijzen die er in 2022 voor werden betaald.
Vol melkpoeder stijgt 7 euro in prijs en brengt deze week 435 op. Mager melkpoeder van extra kwaliteit en mager melkpoeder voor veevoerdoeleinden stijgen allebei 4 euro in prijs en kosten deze week respectievelijk 257 en 256 euro per 100 kilogram product. Ook voor 100 kilogram weipoeder moeten kopers weer wat dieper in de buidel tasten. De prijs steeg deze week met 2 euro naar 88 euro per 100 kilogram product.
Wereldmarkt laat ander beeld zien
Op de Global Dairy Trade (GDT), de graadmeter voor de wereldwijde handel in zuivel is de stemming wezenlijk anders dan op de Nederlandse markt. Boter verliest 0,9 procent aan waarde en ook de prijs van vol melkpoeder houdt geen stand en zakt met 2,5 procent. Mager melkpoeder daarentegen is erg in trek en stijgt 4,5 procent in prijs.
Vol melkpoeder internationaal het meest in trek
De FAO Zuivelprijsindex (zie kader) loopt op en steeg deze maand met 2,8 punten, oftewel 2,2 procent. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de zuivelprijzen flink gestegen, gemiddeld 14,2 procent.
Ook internationaal reikt de boterprijs tot recordhoogte, ondersteund door een toegenomen vraag naar leveringen op korte en lange termijn en enige onzekerheid over de toereikendheid van de melkvoorraden in West-Europa. De wereldprijzen voor kaas stijgen onder invloed van de beperkte voorraden en een lichtere kaasproductie in Europa, in combinatie met een toegenomen wereldwijde importvraag.
Voedselprijsindex
De FAO Food Price Index (FFPI) is een maatstaf voor de maandelijkse verandering in internationale prijzen van een mand met voedselproducten. Het bestaat uit het gemiddelde van vijf prijsindexen van productgroepen, gewogen door de gemiddelde exportaandelen van elk van de groepen over 2014-2016.
Elke vrijdag zuivelanalyse op melkvee.nl
Op Melkvee.nl verschijnt elke vrijdag een uitgebreide zuivelmarktanalyse waarin de wereldwijde trends van de zuivelmarkt nader worden toegelicht. Daarin worden tevens de kaas- en mozzarellaprijzen en de spotmarktnoteringen meegenomen. Ook de ontwikkelingen van de melkaanvoer zijn onderdeel van deze analyse.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: ZuivelNL, Global Dairy Trade, FAO