DLV Advies: ‘Voorwaarden beperkende factor nieuwe verplaatsings- en innovatieregelingen’
DLV Advies verwacht dat de verplaatsings- en innovatieregelingen beperkt zullen worden benut vanwege de strenge voorwaarden. Het ministerie van LVVN publiceerde afgelopen week de regelingen die betrekking hebben op verplaatsing (Lvvp) en innovatie (Sbv). De twee regelingen zijn onderdeel van de aanpak van piekbelasting. De Lbv-plus-regeling lijkt echter aantrekkelijker en biedt meer mogelijkheden, aldus het adviesbureau.
Vanaf het begin van de piekbelastersaanpak en de in juli 2023 geopende saneringsregelingen Lbv en Lbv-plus, was het de bedoeling dat piekbelasters naast sanering ook alternatieven zouden krijgen, zoals extensivering, verplaatsing, innovatie of omschakeling.
Verplaatsingsregeling
De nieuwe verplaatsingsregeling (Lvvp), met een budget van 90 miljoen euro, is gericht op piekbelasters (meer dan 2.500 mol depositie) die hun bedrijf willen verplaatsen naar een locatie zonder piekbelasting. Veehouders moeten zelf een nieuwe locatie vinden en binnen twee jaar na subsidietoekenning beginnen met verplaatsing, waarbij deze binnen drie jaar moet zijn afgerond.
Tijdige vergunningen zijn volgens DLV Advies cruciaal. Voor een haalbaarheidsonderzoek kunnen veehouders maximaal 50.000 euro subsidie aanvragen, wat 95 procent van de kosten dekt. Deze subsidie kan worden aangevraagd van 6 december tot en met 30 mei 2025. Het adviesbureau ziet hierin een mogelijkheid voor veehouders om te beoordelen of verplaatsing haalbaar is.
Innovatieregeling
In de gepubliceerde innovatieregeling zitten meerdere bijzonderheden, merkt DLV Advies op, zoals het feit dat de pluimveehouderij geen gebruik kan maken van deze regeling. Piekbelasters kunnen subsidie aanvragen voor ammoniakreductie, gecombineerd met maatregelen zoals verbetering van dierwelzijn of brandveiligheid.
Een belangrijke voorwaarde is dat het aantal dieren op de locatie niet mag stijgen ten opzichte van het referentiejaar 2021. Marco Hol van DLV Advies: „Dan zou een deelnemende veehouder met 100 melkkoeien of 700 zeugen, na toekenning van de subsidie, die een investering doet in 2025 en een vaststellingsverzoek doet begin 2026 tot en met 2031 geen stijging in het aantal koeien of varkens mogen hebben. Dat is een forse beperking voor bedrijven die willen groeien.”
Vele beperkingen
Door de beperkingen van de nieuwe verplaatsings- en innovatieregeling lijken deze slechts voor weinigen geschikt, zo oordeelt het adviesbureau. „De extensiveringsregeling is zeer ruim overtekend en lijkt daarmee een serieuze optie als alternatief te zijn. De optie van omschakelen is een te verkrijgen lening tegen gunstige voorwaarden.”
Wat resteert zijn de piekbelasters die niets zien in de gepresenteerde regelingen. DLV Advies vraagt zich af wat het huidige kabinet met deze piekbelasters gaat doen, nu dit kabinet afziet van het provinciale stikstofbeleid, dat al in gang was gezet.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: DLV Advies