Praktijktips voor onkruidbestrijding in grasland in het najaar: “Zo legt u nu de beste basis voor goed ruwvoer in 2025”
Bestrijden kan alsnog
In de komende periode kan onkruidbestrijding alsnog uitgevoerd worden. In de nazomer en herfst slaan planten energie op in de wortels om zich voor te bereiden op de winter. De sapstroom is dan meer neerwaarts gericht, waardoor middelen de wortel goed bereiken.
Allard Jukema (Corteva): “De nazomer en het najaar zijn daarom prima geschikt voor bestrijding. Bestrijden kan tot het moment in de herfst dat de temperaturen overdag te laag worden. Meestal is dat begin november. Voor ridderzuring moet het overdag niet kouder zijn dan 13-14 graden. Voor overige onkruiden ligt de grens bij ongeveer 10 graden.”
Belang van goed ruwvoer
“Kwalitatief goed ruwvoer is de basis van een zo rendabel mogelijke melkproductie. Het is het goedkoopste voer in het rantsoen, en er is minder duur krachtvoer nodig. Praktijkonderzoek laat zien dat onkruidbestrijding een tot 20% hogere opbrengst geeft. Goed graslandmanagement levert dus goede ruwvoerkwaliteit én een hogere opbrengst op.”
De basis voor 2025
“Met onkruidbestrijding dit legt u dit najaar ook een goede basis voor 2025. Het is beter om de onkruiden nu te bestrijden dan volgend jaar in maart/april. Zo heeft het gras namelijk meer tijd om de plek van het onkruid op te vullen en is er volgend voorjaar minder nutriëntenverlies door de onkruiden.”
Praktijktips voor optimaal rendement van uw grasland in 2025
Advies bij veel ridderzuring:
Een effectieve bestrijding van ridderzuring is niet altijd eenvoudig. Daarom een aantal belangrijke aandachtspunten:
- Voer regelmatig een bestrijding uit. Omdat zuringplanten meerjarige planten zijn, worden ze elk jaar sterker. Op zuringplanten die niet ouder zijn dan 2-3 jaar, zal de bespuiting effectief zijn. Mits deze onder de juiste omstandigheden is uitgevoerd.
- Zorg voor voldoende fris zuringblad (±30 cm). Voor een optimale opname van de actieve stof heeft de zuringplant zoveel mogelijk gezonde bladeren nodig. Spuit daarom niet te vroeg op te kleine planten. Om de wortels effectief te bestrijden moet de actieve stof eerst door het blad worden opgenomen.
- Spuit bij groeizame weersomstandigheden. De actieve stoffen grijpen in op het groeiproces van de zuringplant. Het beste effect heeft u dus bij actief groeiende zuringplanten. Dat betekent een luchtvochtigheid van boven de 60% en een dagtemperatuur tussen 13 en 25 graden Celsius en een nachttemperaturen boven de 5 graden Celsius.
Optimaal stadium om zuring te bestrijden:
Tegen zuring zijn onderstaande mixen het sterkst:
• 1,5L Tapir + 0,3 L Starane Top per hectare.
of
• 1,5 L Primstar + 0,5 L Starane Top per hectare.
Met de hierboven genoemde mixen worden ook paardenbloem, muur, herderstasje, kruipende boterbloem, etc. goed bestreden.
Ook last van paarse dovenetel, hoenderbeet of fluitenkruid?
Staan er ook onkruiden zoals paarse dovenetel, hoenderbeet of fluitenkruid in uw perceel? Vervang dan de Starane Top door Pixxaro. Pixxaro is een combinatie van Starane en Arylex. Pixxaro is toegelaten voor een najaarstoepassing tussen 1 september en 15 oktober 2024 met een dosering van 0,3 liter per hectare. Voor Pixxaro geldt 95% DRT (Drift reducerende technieken) wanneer een perceel langs oppervlaktewater ligt. Voor de overige percelen DRT 90%.
Renitar
Renitar is sinds 2022 toegelaten in grasland en werd in 2023 al vaak gebruikt met goede resultaten. Dit herbicide is een combinatie van Primus en Arylex. Een breed werkende combinatie is bijvoorbeeld:
• 0,75 L Renitar + 0,5-0,75 L Tapir (+ 1-1,5 L Jepolinex of Cirran) per hectare.
Voor Renitar geldt 95% DRT op percelen die grenzen aan oppervlaktewater. Voor specifiek zuringbestrijding zijn eerdergenoemde mixen van Tapir/Primstar plus Starane Top/Pixxaro sterker.
Meer informatie?
Wilt u nog meer informatie over onkruidbestrijding in grasland of bijvoorbeeld het werkingsspectrum van diverse middelen? Download dan de gratis de Ruwvoerbrochure 2024 van Corteva.
Link: Ruwvoerbrochure 2024.pdf (corteva.nl)