NPLG weg ermee?
Na de zomerpauze van de Provinciale Staten is het politieke jaar weer van start gegaan. Zelf ben ik heerlijk thuisgebleven en ben ik op de boerderij bezig geweest. We hebben net weer een dag in de provincie achter de rug. Een collega sprak me aan over een bericht van het IPO, waarin werd gemeld dat de ondergrens van de kritische depositiewaarde (KDW) niet op wetenschappelijke feiten is gebaseerd. Moet deze ondergrens dan wel 0,005 blijven? Hij vroeg hoe dit nu kan. We hadden niet veel tijd om er verder over te praten, want het programma van de dag ging gewoon door. Wel zei ik: laten we vooral kijken naar de staat van instandhouding van de natuur en dat goed monitoren. We moeten deze klus samen klaren. De staat van de natuur zal toch niet alleen afhangen van ammoniak? Daarom moeten we breder kijken.
Met deze gedachte in mijn achterhoofd werd ik vanochtend wakker met het nieuws dat het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) van tafel is. Wow, wat een nieuws! Mijn telefoon stroomt vol met berichten. Is het nu ook klaar met het Provinciale Plan Landelijk Gebied (PPLG)? Het lijkt er wel op, maar de antwoorden heb ik nog niet. Iedereen is in rep en roer, en ik krijg zelf ook vraagtekens in mijn hoofd. Hoe gaan we nu om met de verschillende dossiers in de provincie?
Tijdens de onderhandelingen hebben we ook afspraken gemaakt over het PPLG. Is die nu ook van tafel? Zelf denk ik dat we moeten kijken naar wat belangrijk is voor de inwoners en de provincie, en waar wel of geen geld voor beschikbaar is. Wat is het belangrijkste doel? Maar er is nog een andere complicatie: de commissievergaderingen, die het voorbereidende werk doen voor de Provinciale Statenvergadering. Daar staan dossiers op de agenda die inhoudelijk verwijzen naar het PPLG, dat net op landelijk niveau van tafel is gegaan. Ook staan er zaken op de agenda die moeten worden vastgelegd, zoals een ruimtelijk voorstel.
Ik heb diepe bewondering voor de minister, die onder enorme druk staande blijft
De telefoon blijft maar gaan. De een is blij en vraagt of het echt waar is, een ander snapt de gevolgen nog niet en vraagt om uitleg. Zelf probeer ik ondertussen het Tweede Kamer-debat te volgen, waar de oppositie flink van zich laat horen. Maar had niemand door dat het schrappen van het budget betekende dat de plannen niet konden worden uitgevoerd? Geen knaken, geen taken. Ook de media draagt bij aan de verwarring. Er verschijnen allerlei berichten met tegenstrijdige teksten, wat de situatie er niet duidelijker op maakt.
Ondertussen komt het hoofdlijnenakkoord meer tot uitvoer. Tot Prinsjesdag blijft het spannend hoe alles er precies uit gaat zien. Wel heb ik diepe bewondering voor de minister, die onder enorme druk staande blijft. Ik neem daar mijn pet voor af. De toon is gezet. Nu snel rust in de tent en volle kracht vooruit. Zelfs in Europa waait er een andere wind, met meerdere aangenomen moties over veranderingen in het landbouwbeleid. Ik ga maar bellen en overleggen over hoe we hiermee om moeten gaan. Het is in ieder geval nooit saai in de politiek!
-------------------------------------------------
Over Ingrid de Sain
Ingrid de Sain, melkveehouder in Schellinkhout, schrijft op persoonlijke titel en is ook fractievoorzitter van BBB Noord-Holland.
Tekst: Ingrid de Sain
Beeld: Ellen Meinen