Melkveehouders gebruikten minder vochtrijke diervoeders in 2023
Volgens de CFA is de afzet van vochtrijke diervoeders gedaald als gevolg van onder andere een lager aanbod door kleinere oogsten van bieten en aardappelen. Daarnaast was er ook minder aanbod van maïsglutenvoer en bierbostel.
Ook aan andere veehouderijsectoren werd vorig jaar minder vochtrijke diervoeders geleverd. De afzet daalde met 4 procent tot 5,24 miljoen ton. Deze lichte daling is vooral toe te schrijven aan een lager aanbod van vrijwel alle producten uit de graan- en aardappelverwerkende industrie, de zuivel- en suikerindustrie, en de fermentatie- en alcoholindustrie.
1,2 miljoen ton droge voedergrondstoffen
De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn volgens de brancheorganisatie aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maïsglutenvoer en kaaswei. Samen vormen deze producten bijna 95 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,2 miljoen ton droge voedergrondstoffen.
De jaarlijkse inventarisatie van de CFA omvat product dat in Nederland is afgezet, geproduceerd in Nederland of binnen een beperkte afstand van de landsgrenzen.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Circular Feed association