Van Data naar Dierwelzijn: Bedrijfsvoering met Smart Farming
Praktijkervaring vanaf het eerste jaar
Vanaf het eerste studiejaar worden studenten van de HAS betrokken bij praktijkleerbedrijven om een dieper inzicht te krijgen in de sector en de dagelijkse praktijk. Dit eerste contact met bedrijven, zoals Pels Melkvee, Berkhout Varkens en Hoeve Boveneind, is vooral gericht op observationele dataverzameling. "De eerste- en tweedejaarsprojecten zijn bedoeld om studenten vertrouwd te maken met de praktijk zonder dat er heel gecompliceerd of invasief onderzoek wordt uitgevoerd," legt Lector Precision Livestock Farming Lenny van Erp uit. "Het is een eerste stap in hun professionele ontwikkeling. Zo krijgen studenten de kans om te observeren en data te verzamelen en handelingen uit te voeren zoals wegen en gezondheid scoren, wat hen helpt om een beter begrip te krijgen van de sector en de verscheidene onderzoeksmethoden die ze leren aan de HAS.”
Diepgaand onderzoek tijdens het laatste studiejaar
In het vierde jaar nemen studenten een meer gespecialiseerde rol op zich. Ze werken dan aan zogenaamde Beroepsopdrachten, waarbij ze grotere en complexere vraagstukken vanuit lectoraten en het bedrijfsleven gaan oplossen. Bij Pels Melkvee bijvoorbeeld voerden studenten afgelopen maanden een groot onderzoek uit naar de gezondheid van koeien na het afkalven. Het onderzoek richtte zich op het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen zoals ketose, een aandoening waarbij koeien na het kalven energie tekortkomen. Dit kan herkend worden door de aanwezigheid van aceton in de adem van de koe, wat de studenten probeerden te traceren om de aandoening vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen.
Dit project wordt uitgevoerd binnen het HAS-lectoraat en in samenwerking met Wageningen Livestock Research en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoeksteam, bestaande uit vier studenten en twee HAS-docenten, nam dagelijks bloed-, melk- en ademluchtmonsters af bij de koeien. "We hebben een strakke planning gemaakt voor het afnemen van monsters in de week na het afkalven," vertelt Lenny. "Het doel is om de gezondheid en het welzijn van de dieren nauwkeurig in kaart te brengen en dan uiteindelijk ook te verbeteren."
Innovatieve technologie in de praktijk
Bij Berkhout Varkens, een ander praktijkleerbedrijf, werd onderzoek gedaan naar de gezondheid van biggen met behulp van geavanceerde hoestmonitors. Deze monitors, ontwikkeld door Soundtalks in samenwerking met Boehringer Ingelheim, registreren hoe vaak en intensief de biggen hoesten. "De hoestmonitor werkt met een microfoon en een algoritme dat hoesten herkent," legt Lenny uit. "Wanneer het aantal hoestjes een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, worden de gegevens doorgegeven aan de varkenshouder, zodat hij tijdig kan ingrijpen." Het onderzoek richtte zich op de relatie tussen hoesten en de groei van de biggen, met wekelijkse metingen van gewicht, temperatuur en luchtvochtigheid.
Gedragsstudies bij Hoeve Boveneind
Bij Hoeve Boveneind, lag afgelopen maanden de focus op de sociale interacties tussen koeien. Door middel van locatiesensoren die elke vijf seconden de positie van de koeien vastlegden, werd onderzocht hoe koeien met elkaar omgaan en hoe dit hun gezondheid en welzijn beïnvloedt. "We kunnen bijvoorbeeld zien welke koeien vaak bij elkaar staan of juist elkaar vermijden," vertelt Lenny. "Deze data helpt ons te begrijpen welke koeien vriendinnen zijn en hoe hun sociale rangorde hun gedrag beïnvloedt."
Studenten analyseerden deze data en vergeleken die met hun eigen observaties in de stal. Dit onderzoek, uitgevoerd binnen het lectoraat door promovendus Gerben Hofstra in samenwerking met TU Eindhoven, Harper Adams University en Nedap, draagt bij aan een beter begrip van het gedrag en welzijn van melkkoeien en hoe dit kan worden verbeterd.
Bezoek het Weekend van de Wetenschap!
Zo laat het onderzoek van de HAS zien hoe praktijkgerichte projecten in samenwerking met bedrijven uit de agro- en foodsector waardevolle inzichten opleveren die direct bijdragen aan de verbetering van diergezondheid en -welzijn. Door studenten te betrekken bij innovatief onderzoek, leren zij niet alleen de technische vaardigheden voor dataverzameling en analyse, maar ook hoe deze kennis in de praktijk toegepast kan worden om de sector te transformeren.
Benieuwd geworden hoe dit onderzoek eruitziet en wat het voor jou kan betekenen? De HAS nodigt geïnteresseerden uit om een kijkje te komen nemen tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 5 oktober 2024, waar bezoekers de unieke kans krijgen om het lopende onderzoek op Hoeve Boveneind van dichtbij te bekijken en het gesprek aan te gaan met docenten en onderzoekers van de HAS.
Met deze intensieve samenwerkingen toont HAS green academy aan dat onderwijs en onderzoek hand in hand gaan, waarbij praktijkgericht leren centraal staat. Deze aanpak biedt niet alleen studenten een waardevolle leerervaring, maar draagt ook bij aan de innovatie en ontwikkeling van de agro- en foodsector in Nederland.
Meer weten over het onderzoek naar Smart Farming?
Neem contact op met Lector Lenny van Erp via L.vErp@has.nl.