Maïs doet het (meestal) beter dan gevreesd
De foto hierboven is genomen op 14 augustus, maïs gezaaid begin juli (voorzijde, 1 m lengte) en begin juni (3 m lengte, in bloei).
Zaai half mei : Drogestofgehaltes van 18 tot 22% ds rond 20 augustus
Een beperkte oppervlakte kon op een normaal tijdstip gezaaid worden. Deze maïs staat er algemeen uitstekend bij. Metingen in het veld tonen voor deze maïs een DS% van rond de 20% (gemeten op 20/08). Een oogst voor eind september behoort tot de mogelijkheden.
Zaai eind mei tot half juni : maïs staat er toch goed bij
De meerderheid was echter verplicht tot een zaai eind mei tot half juni. Op dat moment waren de verwachtingen voor deze maïs eerder somber, ook al omdat veel velden in verre van optimale omstandigheden konden klaargelegd worden. En vroegere ervaringen met dergelijke late zaai lieten opbrengstverliezen van 10 tot 40% zien.
Maar ook deze percelen staan er, afhankelijk van de regio, een stuk beter bij dan vooraf ingeschat. De goede temperaturen en voldoende, gespreide neerslag hebben hier een hoofdrol gespeeld. Ook rond de bloeiperiode (de meeste van deze velden bloeiden tussen 7 en 20 augustus, zowat 3-4 weken later dan “normaal” ) waren de condities goed. Afgaande op de bloeiperiode zal de oogst dus ook een stuk later zijn dan voorgaande jaren.
Zaai eind juni en juli : nog steeds veel vraagtekens
In sommige regio’s kon men pas heel (te?) laat zaaien. Deze maïs is de 3de week van augustus nog niet aan bloeien toe...Deze maïs is de afgelopen 2 weken wel sterk gegroeid, en heeft nu tussen 1 en 1,5m lengte op 20 augustus. Vraag is nu als deze maïs nog een (degelijke) kolf gaat geven. Half september zal pas duidelijk worden wat we hiervan kunnen verwachten.
Tekst: Kurt Goethals
Beeld: Kurt Goethals