FrieslandCampina zakt één plaats in de wereldwijde zuivel top 20
De lagere melkprijzen van 2023 ten opzichte van de sterke waarden in 2022 speelden een belangrijke rol in de zeer beperkte omzetgroei. In euro’s uitgedrukt daalde de gecombineerde omzet zelfs met 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het herstel van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de zwakke resultaten van enkele Europese coöperaties. Slechts 8 bedrijven wisten hun positie in de top 20 vast te houden.
Van de zevende naar de achtste plaats
FrieslandCampina zakte van plaats zeven naar acht op de lijst en werd voorbijgestreefd door Fonterra uit Nieuw-Zeeland. In de top 10 wisselden verschillende zuivelondernemingen van positie, maar er kwamen geen nieuwe bedrijven de top 10 binnen.
De enige nieuwe binnenkomer in de lijst was het Mexicaanse Grupo Lala. Het Mexicaanse bedrijf profiteert van de sterke koers van de Mexicaanse peso en wist tegelijkertijd een omzetgroei van 6 procent te realiseren. Het Ierse Glanbia viel dit jaar buiten de top 20.
Lage prijzen voor zuivelgrondstoffen
Zeven bedrijven genereerden in 2023 minder inkomsten dan in 2022. Tegelijkertijd is er ook een groot aantal bedrijven dat er wel in slaagden de winst te verhogen en/of de marges te vergroten. Uit de cijfers valt af te leiden dat met name de Europese zuivelbedrijven veel last hadden van de aanzienlijke daling van de zuivelgrondstofprijzen.
Weinig transacties
De bedrijven uit de top 20 sloten weinig deals, wat zorgde voor weinig grote verschuivingen in de resultaten. Uitzondering is het Franse Danone dat door omstandigheden buiten het bedrijf om haar Russische activiteiten afstootte. In juli 2023 beval het Russische Kremlin dat de staat de Russische activiteiten van Danone zou overnemen. In maart kondigde Danone de verkoop van haar Russische activiteiten aan voor een sterk gereduceerde prijs van 191 miljoen dollar. Het bedrag dat Danone uiteindelijk ontving lag echter lager, omdat een deel van het bedrag werd aangewend voor het aflossen van schulden. In hetzelfde jaar stootte Danone ook haar Horizon Organic en Wallaby activiteiten af.
Grote transacties in het verschiet
Waar veel zuivelondernemingen momenteel hun prioriteiten herbekijken en terugkeren naar hun kernactiviteiten verwacht Rabo Researsch dat er meerdere, grote deals in het verschiet liggen. Twee aanstaande grote veranderingen zijn het afstoten van de ijsactiviteiten door Unilever en het afstoten van de consumentenactiviteiten door Fonterra. En ook buiten de top 20 is een grote deal in de maak. General Mills kondigde aan haar Yoplait yoghurtactiviteiten af te willen stoten.
De strategiewijzigingen van deze drie bedrijven benadrukken een gemeenschappelijk thema: Wereldwijd opererende conglomeraatbedrijven (groot bedrijf dat uit verschillende divisies bestaat die niet met elkaar in verband staan) met meerdere merken richten hun aandacht weer op hun essentiële kernfuncties om toekomstige groei en winst te maximaliseren door bedrijfsonderdelen te verkopen die niet cruciaal worden geacht voor hun toekomstige winstpotentieel.
Substantiële verschuivingen
Meerdere bedrijven uit de Global Dairy Top 20 hebben een vergelijkbaar profiel als Unilever, General Mills en Fonterra. Rabo Research schat daarom in dat andere bedrijven in de komende jaren soortgelijke, significante desinvesteringen kunnen aankondigen. Als andere bedrijven grote omzet genererende merken of bedrijven afstoten (of kopen), zou dit de komende jaren tot substantiële verschuivingen in de Top 20 kunnen leiden.
Rustiger vaarwater
In de eerste helft van dit decennium stonden zuivel- en andere voedingsbedrijven voor enorme uitdagingen, waaronder scherpe verschuivingen in voedselconsumptiepatronen, toenemende economische onzekerheid en angstaanjagende geopolitieke verstoringen. Vooruitkijkend verwacht Rabo Research wat rustiger vaarwater, maar het uitbannen van gevaren in een veranderende wereld is niet gegarandeerd. Rabo Research verwacht dat de grootste zuivelbedrijven ter wereld de komende jaar onder meer letten op:
• Economische groei (of het gebrek daaraan) in verschillende landen en regio's met invloed op de vraag van consumenten naar zuivelproducten en wereldwijde trends in de zuivelhandel;
• Cruciale beslissingen van centrale banken over rentetarieven, inclusief mogelijke toekomstige verlagingen, die van invloed kunnen zijn op het tempo van de eerder genoemde mogelijke aanstaande fusies en overnames;
• Geopolitieke onrust, vooral in het Midden-Oosten, kan gevolgen hebben voor de zuivelhandel naar de belangrijke invoerregio in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, omdat de wereldwijde logistiek opnieuw complicaties ondervindt die sinds de pandemie niet meer zijn voorgekomen;
• FX-ontwikkelingen - gedreven door deze en andere veranderingen - hebben sommige bedrijfsranglijsten in onze laatste Top 20-lijst doen verschuiven en zullen de totale bedrijfsinkomsten in US dollar in de toekomst blijven beïnvloeden.
De jaarlijkse Global Dairy Top 20 van Rabo Research belicht de financiële resultaten van de belangrijkste mondiale marktleiders in een van de meest waardevolle voedingssectoren ter wereld.
Voor een vollediger overzicht van de bedrijven klik hier.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rabo Research