Koeien afscheiden vlak voor kalven kan meer melk opleveren
Melkkoeien hebben het beter en geven meer melk als ze in een prettige omgeving leven, aldus een artikel op de website van Journal of Dairy Science. Britse wetenschappers onderzochten het effect van stalbezetting, het aantal koeien dat tegelijk kalft, en de duur van het verblijf in een speciale groep voordat ze gaan kalven. Ze wilden weten of deze factoren invloed hebben op de gezondheid van de koeien, de melkproductie en hoe snel de koeien weer drachtig worden.
De Britse onderzoekers analyseerden gegevens van 2.780 koeien op twee boerderijen. Ze onderzochten ziektes die koeien kregen in de eerste 30 dagen van hun lactatie, zoals uierontsteking, problemen met de voortplantingsorganen, stofwisselingsziekten en een verdraaide lebmaag. Deze gegevens werden vergeleken met de melkproductie, de snelheid waarmee de koeien weer drachtig werden en of ze werden afgevoerd.
Bezettingsdichtheid
Uit de analyse bleek dat de kans op ziektes in de eerste 30 dagen van lactatie groter was als de stal te druk was vóór het kalven. Ook ontdekten de onderzoekers dat de combinatie van de lengte van de dracht en de duur van het verblijf in de speciale groep vóór het kalven invloed heeft op de kans op ziektes en de melkproductie, vooral bij koeien die al eerder hadden gekalfd. De hoeveelheid melk die deze koeien aan het begin van de 305 dagen produceerden, nam toe als de combinatie van drachttijd en duur van afzondering van het melkgevende koppel gunstig was.
De wetenschappers ontdekten ook dat de bezettingsdichtheid vlak voor het kalven en het aantal koeien dat tegelijk kalft, invloed heeft op de melkproductie. Bijvoorbeeld, bij vaarzen die voor het eerst kalven, had het aantal dieren dat tegelijk kalft een negatieve invloed op de melkproductie na 305 dagen, terwijl dit niet het geval was bij koeien die al vaker hadden gekalfd.
Deze resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat factoren zoals de tijdsduur van de dracht, hoe lang de koeien in de speciale groep blijven vóór het kalven en de drukte in de stal, belangrijk zijn voor de gezondheid en melkproductie van de koeien.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Journal of Dairy Science