Groen Kennisnet webinar: Transitie naar duurzaam landschap in Nationaal Park De Maasduinen
Transitie in de landbouw is een gezamenlijk zoektocht. Door de landbouwtransitie is de mogelijkheid ontstaan om natuurgebieden en de landbouwsector aan elkaar te verbinden. In Nationaal Park De Maasduinen werken natuurterreinbeheerders, overheden en agrariërs samen aan de toekomst van het gebied. Borkent en Zeegers zijn beide nauw betrokken bij de transitie en hebben hun eigen kijk op de problemen en mogelijkheden in het gebied. Wil jij dit webinar op 12 september bijwonen? Meld je dan nu aan.
Pilot toekomstbestendige landbouw
Vanuit de gemeente wordt de agrariër gestimuleerd om met een kleine inspanning een stukje grond op te offeren, met de voorwaarde dat het landbouwgrond moet blijven en dat er groenblauwe dooradering plaatsvindt. De deelnemers aan de proef rondom De Maasduinen leren veel van elkaar, ook over natuurinclusieve landbouw. ''Wij proberen het gebied het beste in te richten vanuit de boer, de praktische invulling'' vertelt Zeegers. De keuze van haagsoort en andere planten heeft Zeegers neergelegd bij de beheerders van De Maasduinen. ''Wethouder Antoon Splinter en beheerder Ido Borkent kunnen het inrichten vanuit hun wens en expertise.''
Nationaal Park De Maasduinen
Het Nationaal Park De Maasduinen is in transitie naar een duurzaam landschap, waar ook alle agrarische grond bij hoort. De gemeente heeft vijf jaar geleden besloten dat duurzaamheid een belangrijk thema is en dat wordt nu geïmplementeerd in het landschap. Groen Kennisnet spreekt deze zomer met de schaapherder, beheerder, akkerbouwer, melkveehouder, terreinbeheerder en wethouder in het gebied over hun kijk op de transitie naar een duurzaam landschap. In de laatste aflevering komt een transitiekundige aan het woord. Om deze zomerreeks af te sluiten gaan de terreinbeheerder en melkveehouder met Groen Kennisnet en elkaar in gesprek over de veranderingen in het gebied.
De zomerreeks is op maandag 15 juli gestart, de laatste aflevering verschijnt op 2 september.
Aanmelden
Wil jij dit webinar bijwonen? Meld je dan nu aan. Je ontvangt een bevestigingsmail met de link naar het webinar op YouTube.
Bij de aanmelding kan je alvast een vraag stellen aan onze gastsprekers. Die zullen jouw vragen dan tijdens het webinar beantwoorden. Uiteraard kan je ook gedurende het webinar zelf vragen stellen in de chat. Hiervoor dien je ingelogd te zijn met je Google-account.
Lukt het je toch niet om het webinar live te volgen? Geen probleem, het webinar is terug te zien op ons YouTube-kanaal via dezelfde link als in de bevestigingsmail.
Tekst: Redactie Groen Kennisnet
Bron: Groen Kennisnet