Melkveehouder Gerard Keurentjes wint allereerste 'Koelste Koeienweide Cup'
In deze eerste editie van de Koelste Koeienweide verkiezing nomineerde Wakker Dier twee bio-dynamische boeren die zorgen voor een mooie, schaduwrijke weide. Dit is bijzonder, omdat volgens de organisatie de meeste koeien in de wei helemaal geen schaduw krijgen om te ontsnappen aan de hitte.
Gerard Keurentjes, die eerder dit jaar de Ekoland Innovatieprijs won, zorgt al jaren dat zijn koeien en kalfjes samen de schaduw van het bos kunnen opzoeken. Op warme dagen kan de kudde verkoeling vinden tussen de bomen en struiken. De veertien verschillende bomen en struiken dragen bij aan de gezondheid van de koeien.
Groter dan de Europacup
Keurentjes reageert verheugd. „Ik vond het al heel bijzonder dat wij waren genomineerd. Mijn eerste gedachte was: John Arink woont in een coulisselandschap dus die heeft een flinke voorsprong. Toch heeft de kiezer ons verkozen. De bokaal is haast groter dan de Europacup, dat is echt geweldig!”
Minder regelgeving, meer bij elkaar kijken
Voor Keurentjes is het een mooie erkenning. „Ik ben ervan overtuigd dat agroforestry de toekomst heeft. Ik hamer erop dat binnen de regelgeving veel meer moet worden losgelaten en dat boeren veel meer vrijheid krijgen. Voordat een struweel volwassen is, ben je weer tien jaar verder. Het moet echt in een stroomversnelling komen en meer worden gefaciliteerd. Ook natuurorganisaties zijn hier een belangrijke speler in. Wij hebben de samenwerking opgezocht met Staatsbos beheer. Boeren kunnen dus ook het initiatief nemen.”
De ‘gecompliceerde opgave’ noemt Keurentjes grappend als erg lastig. Zodra je bomen gaat planten zijn er zoveel voorwaarden en spelregels, dat het erg lastig wordt. Keurtjes vindt dat er meer de samenwerking moet worden opgezocht met natuurorganisaties voor een breder draagvlak. En boeren moeten meer praktijkbedrijven bezoeken voor inspiratie: dat geeft ‘een enorme kick om er zelf mee aan de slag te gaan’.
Keurentjes sluit af: „Er wordt wel sceptisch tegen over Wakker Dier gestaan, maar het is een organisatie die wel wat in gang zet. Wij hebben elkaar gewoon nodig, als het niet via hen gebeurd, dan gebeurd het wel via Europa.”
Tweede plaats voor John Arink
De weide van John Arink uit Lievelde, met kilometers aan bomenrijen en struiken, heeft de tweede prijs behaald. Door 33 jaar geleden al houtwallen te planten, kan zijn kudde nu genieten van flinke schaduw van de aangrenzende bomen.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Wakker Dier
Bron: Wakker Dier