Deadline provinciale stikstof- en natuurplannen van tafel
„In tegenstelling tot de harde deadline van 1 juli vorig jaar, waarop de provincies hun concept-gebiedsplannen moesten inleveren bij het Rijk, was de deadline van 1 oktober al niet strikt”, vertelt woordvoerder Lisanne de Roos van het ministerie van LVVN tegen Agrio, na berichtgeving van BNR.
Ze geeft aan dat er op dit moment wordt gewerkt aan de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Omdat dit invloed kan hebben op de gebiedsprogramma’s, is de deadline geschrapt. Op de vraag wat provincies op dit moment kunnen doen, kan ze niet vooruitlopen. „Het kabinet werkt op dit moment het aan een regeerprogramma. Op basis daarvan zal besluitvorming plaatsvinden over het vervolgproces.”
In gesprek
Sinds 2022 zijn provincies bezig met het opstellen van hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Hierin moeten ze plannen maken waarin onder andere wordt beschreven hoe ze de stikstofreductie gaan bewerkstelligen. Deze plannen zouden aanvankelijk worden betaalt uit het stikstoffonds van het Rijk.
Het nieuwe kabinet heeft besloten om dit fonds van meer dan 24 miljard euro, te schrappen. Provincies tasten in het duister door het wegvallen van de financiering. Daar komt de onzekerheid over hoe de aanpak van het nieuwe kabinet eruit komt te zien nog bij. Voor nu geeft de minister aan nog in gesprek te zijn. Alle antwoorden op heersende vragen kunnen worden beantwoord, als in september het regeerakkoord af is.
Vertrouwen in nieuwe landbouwminister
De voorzitter van LTO Nederland, Ger Koopmans, sprak gisteren met BNR. „Ik ben nu vier maanden voorzitter bij LTO Nederland, en ik heb nog niet meegemaakt dat iemand vroeg of wij als LTO mee willen vechten om het geld uit het fonds terug te krijgen. In de boerenkring is het rustig omdat de meeste mensen twijfelen of de gemaakte plannen wel perspectief zou bieden voor onze boeren.”
De voorzitter van de belangenbehartiger heeft vertrouwen met de komst van Femke Wiersma als nieuwe landbouwminister. „Als de wet- en regelgeving, zoals bedoeld in het hoofdlijnenakkoord op het gebied van stikstof wordt aangepast, de half miljard die extra beschikbaar wordt gesteld beschikbaar komt voor agrarisch natuur en landschapsbeheer en als de anderhalf miljard die beschikbaar wordt gesteld voor koploperprojecten kan worden ingezet, dan kunnen we vooruit. Als we hiermee aan de slag gaan, zie ik zowel perspectief voor de natuur als voor de land- en tuinbouw.”
Innovatie
Koopmans geeft aan dat boeren klaar staan om te innoveren, bovenop datgene wat ze al doen. „Hiervoor heeft het nieuwe kabinet een aantal fondsen neergelegd, die met innovatie te maken hebben. Dit kan, in onze ogen, veel beter werken dan plannen waarbij je vooral nadenkt over het opkopen van bedrijven en het creëren van nieuwe natuur. Als de veehouderij moet extensiveren dan is het geen goed idee dat provinciale overheden grond opkopen om hier natuur van te maken. Het gaat ons erom dat de boeren perspectief krijgen. We zijn bang dat vanuit de tekentafels in de provinciehuizen vooral wordt ingezet op het onttrekken van gronden uit de landbouw voor nieuwe natuur.”