Dierenarts roept op tot vaccinatie blauwtong
Hietberg, verbonden aan de DAP ‘t Drentse Hart in Beilen, deed de oproep recent in het Radio1-programma ‘Met het oog op morgen’. Volgens hem beseffen veel melkveehouders het belang van vaccinatie onvoldoende, omdat ze ofwel geen ervaring met blauwtong hebben gehad, ofwel de verschijnselen relatief mee vinden vallen. Onder rundvee is er geen sprake van hoge sterfte. Daar knapt 8 procent van de koeien niet meer op, terwijl bij schapen vorig 74 procent van de besmette dieren het loodje legden.
‘Maanden overwinterd’
„Maar het nadeel is dat koeien het virus heel lang bij zich houden”, aldus Hietberg. Hij vertelt dat er in maart nog blauwtongvirus werd aangetroffen bij een koe. „Dat virus heeft dus maanden overwinterd in dat dier.” Runderen vormen zo een blauwtong-reservoir: als ze worden gestoken door knutten kunnen die weer andere dieren besmetten. „En er zijn nog best wel koppels die niet zijn gevaccineerd. Die vormen een gevaar voor schapen en andere koeien in de buurt”, geeft hij aan. „Met de kennis die we nu hebben, zou het heel goed zijn als de runderpopulatie beter zou zijn beschermd.”
Hij erkent dat melkveehouders op dit moment wel met hoge (mestafzet)kosten kampen als gevolg van het verlies van derogatie. „Dan ga je ook over elk dubbeltje nadenken. De kosten van een vaccin zijn slechts 1 procent van de waarde van een koe.”
Het blauwtongvirus gaat de laatste dagen hard rond. Volgens de NVWA is het aantal besmettingsgevallen afgelopen week meer dan verdubbeld, naar bijna 1.100 stuks.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Afbeelding van Pete via Pixabay
Bron: NPO Radio 1