EMB: melkveehouders krijgen kostprijs al jaren niet vergoed

Volgens de EMB zijn de melkprijzen en subsidies op boerderijniveau nog steeds niet voldoende voor een kostendekkende melkproductie. Het tekort varieerde de afgelopen jaren tussen de -22 procent (2018) en -6 procent (2023). Alleen in 2022 werd een marge van 1 procent gerealiseerd, blijkens berekeningen van het Bureau voor Rurale Sociologie en Landbouw (BAL). Dit komt door de sterk gestegen kosten voor meststoffen, voer en energie. Die doen de hogere melkprijzen weer teniet.
„Deze belangrijke informatie over negatieve marges moet worden gebruikt om eindelijk maatregelen te introduceren die producentenprijzen inluiden die volledige kostendekking garanderen”, zegt EMB-voorzitter Kjartan Poulsen. De EMB heeft de BAL opdracht gegeven om EU-kostenberekeningen uit te voeren om de sector en het publiek over deze kerncijfers te informeren. „De berekeningsmethodiek is van groot belang omdat deze representatief is, en vooral omdat er ook een passend inkomen voor de producenten in zit”, zegt Poulsen.
Transparantie
Als het gaat om het garanderen van een eerlijke positie voor producenten in de waardeketen, speelt transparantie in termen van kosten en prijzen een zeer grote rol, volgens de EMB. Het Landbouw- en Voedselketenobservatorium AFCO hield onlangs zijn eerste bijeenkomst om precies daarvoor het raamwerk te creëren, hoopt de Europese melkveehoudersorganisatie.
De EMB wil graag hun berekeningsmethodologie met de EU delen, zodat zij eindelijk vooruitgang kan boeken op het gebied van de kostendekking. Over het algemeen moet de Europese Commissie ook de gegevens verbeteren die worden gebruikt in het Farm Accountancy Data Network om een bijgewerkte EU-dataset te creëren, meent de EMB.
Positie van producenten verbeteren
Als het gaat om de nieuw opgerichte AFCO heeft Elmar Hannen, vicevoorzitter van de EMB, een belangrijke eis van de Europese Commissie: „Het uiteindelijke doel van het Observatorium is om de positie van producenten in de waardeketen te verbeteren.” De redenen hiervoor zijn volgens de boerenorganisatie bekend: boeren verlaten de sector massaal, het is onmogelijk voor de volgende generatie om toe te treden vanwege het gebrek aan winstgevendheid. Dat betekent dat de voedselproductie in de EU op het spel staat, meent de EMB.
Volgens de EMB hebben veel verschillende belangengroepen vertegenwoordigers naar het Observatorium gestuurd. Hannen: „Als het Observatorium een echte bijdrage wil leveren, kan dit doel niet door andere belangen worden getorpedeerd. Het doel van een eerlijk producenteninkomen mag niet worden opgegeven.”
‘Nieuwe protesten dreigen’
De Europese kosten- en opbrengstcijfers van de BAL schetsen volgens de EMB een duidelijk beeld van de keiharde realiteit in de zuivelsector. Het negeren van deze gegevens is niet langer een optie voor de EU, meent de organisatie. „Boeren zullen dit niet langer tolereren. Ze hebben hun blik op het Observatorium en de toekomstige hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie gericht. Als die niets opleveren, dreigen er opnieuw EU-brede protesten en een gevaarlijke ineenstorting van de landbouwsector en van de voedselproductie in de EU”, aldus Kjartan Poulsen.