Crowdfunding Amsterdammer Kaas slaat aan, boeren uit Amstelland doen wat terug voor weidevogels
‘Dit initiatief heeft als doel om Amsterdam zijn eigen traditionele kaas terug te geven en tegelijkertijd de biodiversiteit in de regio te bevorderen’, schrijft Boeren van Amstel in een eigen bericht.
Winnend recept
De Amsterdammer Kaas is een jonge kaas die de afgelopen decennia van de markt is verdwenen, mede door concurrentie van kazen uit Gouda en Edam en het hoge zoutgehalte. „Vroeger was het zout nodig voor de houdbaarheid van de kaas”, vertelt Michel Penterman, directeur van Boeren van Amstel. „Dankzij de hoge kwaliteit melk die we nu gebruiken, is dat niet meer nodig en kunnen we een smaakvolle Amsterdammer produceren met een lange houdbaarheid. Zo krijgt Amsterdam zijn eigen kaas weer terug, met een winnend recept dat de stad zeker zal waarderen.”
De kaas wordt door middel van voorverkoop op de markt gebracht via een crowdfundingplatform. De campagne loopt boven verwachting, met meer dan 300 deelnemers tot nu toe en nog slechts 5 procent te gaan om het doel te bereiken. De crowdfundingactie lijkt daarmee een groot succes te worden. „Het is ontzettend tof om zo samen met een grote groep Amsterdammers, kaasliefhebbers én natuurliefhebbers de stad haar kaas én haar natuur terug te geven”, aldus Penterman.
Weidevogels
Boeren van Amstel schrijft: ‘Het unieke aan dit initiatief is dat van elke verkochte kilo Amsterdammer Kaas, 1m² slootrand biodivers wordt ingezaaid. Boeren van Amstel zet zich al langer in voor een beter ecosysteem en een biodivers landschap. Zo storten zij van iedere verkochte liter melk 2 cent in het Weidevogelfonds waarmee de afgelopen jaren al meer dan 45.000 euro is opgehaald, zodat de boeren ruimte krijgen om meer voor de weidevogels te doen. Met de Amsterdammer kaas heeft het initiatief de ambitie om dit jaar al 40.000m² in te zaaien aan gebiedseigen bloemen, planten en kruiden, met in totaal meer dan 100.000m² beschikbaarheid in de polders van de boeren. Dit vormt een enorme boost voor de natuur in het gebied.’
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Dingena Mol
Bron: Boeren van Amstel