Hoe los ik de nattigheid op mijn perceel op? Arthur nam melkveehouder Jan mee de bodem in
Melkveehouder Jan uit Hardenberg wilde advies over een perceel van 2,5 hectare vijfhonderd meter van de boerderij. ‘Het is natter dan de rest van mijn percelen. Dat komt waarschijnlijk doordat het ooit dienst heeft gedaan als zanddepot. Mijn vraag aan Arthur was: wat zie jij in de bodem en hoe los ik de nattigheid op?’.
Arthur is Arthur Wolleswinkel van Grass2value, bodemadviseur bij het DAW. Dat betekent dat hij aangesloten is bij een Regionaal Bodemteam met verschillende adviseurs die elk hun eigen expertise hebben en regelmatig bijgepraat worden over de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaam bodem- en waterbeheer.
Gratis bodemadvies
Samen met Jan ging adviseur Arthur het betreffende land op. ‘We zijn met de neus de grond in gegaan’, blikt de 66-jarige melkveehouder terug. ‘We groeven drie profielkuilen en Arthur legde alles uit over wat we tegenkwamen.’ Wit zand troffen ze aan op één meter diepte, in de bovenlaag van het perceel kwamen ze bodemleven tegen. ‘Het probleem zit ‘m in de tussenlaag, die is verdicht. Het zand is niet kruimelig zoals het hoort, maar scherp legde Arthur uit. Dat komt er geen water doorheen en blijft dat dus op het perceel staan.’ De bodemadviseur is nog een tweede keer langs geweest voor nader onderzoek en daarna kreeg Jan advies.
‘Mag altijd bellen als ik nog vragen heb’
Aan de keukentafel legde Arthur zijn advies aan Jan voor. De verdichte tussenlaag opheffen kan door woelen of spitten, denkt Arthur, met in dit geval een voorkeur voor spitten. ‘Woelen zou misschien niet voldoende zijn om de tussenlaag echt los te maken. Ik vond het fijn dat Arthur een voorstel deed voor een spitmachine, want er zijn zoveel soorten machines. Hij belde zelfs nog met een collega om zijn voorstel te bevestigen. Dat geeft vertrouwen.’ Na het spitten adviseert Arthur een groenbemester zaaien die goed wortelt. Dat houdt de tussenlaag soepel en zorgt voor meer bodemleven. ‘Als ik nog vragen heb mag ik Arthur altijd bellen. Fijn is ook dat ik het volledige bodemadvies online via mijn account terug kan vinden.’
Advies van een commercieel bedrijf is anders, vindt melkveehouder Jan terugblikkend op het DAW bodemadvies. ‘Een drainagebedrijf of zaadleveranciers hebben ook kundige adviseurs, maar dit is onafhankelijk advies om je grond te verbeteren. Je krijgt geen verkooppraatje en voelt je niet verplicht iets af te nemen.’
Tekst: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Beeld: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer