Video: Automatische wieders aan het werk bespaart op personeel en middelen
Video van vijf robotwieders
De vijf machines die getoond worden op een veld met peen bij de praktijkboerderij Wageningen University & Research in Lelystad hebben allemaal een andere werkwijze. Overeenkomst is dat ze geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar het onkruid laseren, elektrocuteren, plukken of uitfrezen. Naast een kostenbesparing op chemische middelen en personeelskosten, levert dat ook minder beroering van de grond op. 'Minder wortelschade'
Expert Christoffel den Herder ziet nu nog vooral kansen in hoogsalderende teelten met veel wiedwerk, maar verwacht dat in de toekomst ook robots ingezet kunnen worden in de suikerbietenteelt of zelfs maisteelt voor de melkveehouderij. 'Dan moeten de kostprijs wel lager zijn'. '.
Robots nemen wiedwerk uit handen
Tijdens de demo van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer zijn vijf robots op het peenveld aan het werk gezet.
Bij elkaar kijken en van elkaar leren
DAW demobedrijven zijn ondernemers net als jij die zoeken naar oplossingen voor beter water vasthouden, verbeteren van de bodem, verbeterde onkruidbestrijding en effectief (kunst)mest uitrijden. Zij delen hun kennis en ervaring met jou en houden geregeld bijeenkomsten. Dan kun je met elkaar in gesprek over wat wel en niet werkt in de praktijk. Kennismaken met onze demobedrijven kan alvast via onze website. Zoals met bollenteler Sjaak van den Berg die enthousiast is over de Laserweeder. Of met Groninger Derk Gesink die mechanisch en chemisch combineert bij onkruidbestrijding en onlangs de spotsprayer uitprobeerde.
Tekst: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Beeld: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer