Melkveehouders hadden in 2021 een inkomen van 77 duizend euro
Huishoudens met een pluimveebedrijf hadden een besteedbaar inkomen van 115 duizend euro in 2021 en zijn daarmee van alle agrarische sectoren de grootste. De huishoudens van agrarische ondernemers met een akkerbouwbedrijf hadden het laagste inkomen van alle agrarische sectoren.
Volgens cijfers van het CBS behoorde ruim de helft (54,7 procent) van alle agrarische huishoudens met een melkveebedrijf tot de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens in Nederland. Ter vergelijking, in de pluimveehouderij was dit bijna drie kwart (73,6 procent). Gemiddeld viel 53 procent van de huishoudens met een bedrijf in de agrarische sector in de hoogste inkomensgroep.
Lees verder onder de grafiek
Aan de andere kant viel het besteedbare inkomen van 6,8 procent van de melkveehouders in de groep met de 20 procent laagste inkomens. Ruim 5 procent van de huishoudens met een melkveebedrijf had een inkomen onder de lage-inkomensgrens van 13.500 euro per jaar. Het gemiddelde van alle Nederlandse inkomens op of onder de armoedegrens bedroeg 6,3 procent. Dat het risico op armoede niet structureel hoeft te zijn, blijkt uit het langdurig armoederisico, stelt het CBS. Van de huishoudens met een melkveebedrijf had 0,7 procent in ten minste de laatste vier jaren een inkomen onder de lage-inkomensgrens.
Standaard Opbrengst
Niet alleen de sector speelt een rol in de hoogte van het besteedbare inkomen, ook de omvang speelt hierbij een rol. Agrarische huishoudens in de laagste Standaard Opbrengst-klasse hadden in 2021 een gemiddeld inkomen van 65 duizend euro, huishoudens in de hoogste klasse 122 duizend euro.
Huishoudens uit deze laatste groep hadden in 2021 ook het hoogste risico op armoede. Van de 700 huishoudens in de hoogste SO-klasse vielen de inkomens van 7,9 procent onder de lage-inkomensgrens.
Het CBS maakt ook de economische prestaties van de biologische sector bekend. Daaruit blijkt dat inkomen van huishoudens van biologische bedrijven in 2021 gemiddeld 10 procent hoger was dan die van gangbaar. Lees meer hierover op Ekoland.