Vergoeding voor verlies melkproductie op vogelgriep-bedrijven VS
De eerste gevallen werden eind maart ontdekt. Inmiddels staat de teller op 156 besmette bedrijven, verdeeld over dertien staten. Oklahoma is er recent bij gekomen als dertiende staat, al heeft die besmetting waarschijnlijk al in april plaatsgevonden. De betreffende melkveehouder, met twee bedrijfslocaties, heeft pas begin juli bloedmonsters uit die tijd opgestuurd, toen bekend werd dat er een financiële compensatie mogelijk was voor het verlies aan melk door vogelgriep.
De betreffende veestapel is volledig hersteld. Dat gebeurt in de meeste gevallen, al zijn er ook wel individuele koeien die niet opknappen en vervroegd moeten worden afgevoerd. In doorsnee raakt 10 procent van de koppels besmet, en ligt het percentage afgevoerde dieren op 2 procent van het totaal aantal zieke dieren.
Vier mensen besmet
Inmiddels zijn ook vier medewerkers van melkveebedrijven positief getest op vogelgriep. Voor het gewone publiek blijft het risico op besmetting laag, volgens het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention.
Oklahoma heeft beschermende kleding beschikbaar gesteld aan melkveehouders, en maant hen om de biosecurity extra goed in de gaten te houden. De hoogpathogene vogelgriep verspreidt zich tussen bedrijven vooral via veetransport, maar ook in koppels, tussen koeien onderling. Aankoop van vee en ook medewerkers en materialen die op meerdere bedrijfslocaties worden gebruikt, vormen een risico. De USDA adviseert om nieuw aangekochte dieren de eerste 30 dagen in quarantaine te houden. Intussen hebben 22 Amerikaanse staten al de regels voor de import van vee uit andere staten aangescherpt. Ook Canada hanteert nu striktere regels voor de import van Amerikaans vee.
Virus nog niet aangepast
Intussen blijven federale en nationale diensten doorgaan met het testen van veestapels en melkmonsters. Het goede nieuws is dat er tot nog toe nog geen aanwijzingen zijn dat het virus is gemuteerd naar een variant die het makkelijker overdraagbaar maakt naar mensen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: jcomp via Freepik.com
Bronnen: USDA, Reuters