Video: Zijn mineralen belangrijk voor goede klauwen: hoe zit dat?
Klauwgezondheid bij melkvee
De gezondheid van de klauwen van je melkvee wordt bepaald door diverse factoren zoals de fokkerij, de omgeving, de stalbezetting en de voeding. Mineralen en vitaminen spelen hierbij een belangrijke rol. Spoorelementen zoals koper (Cu), zink (Zn), mangaan (Mn) en vitamine biotine zijn essentieel voor sterke klauwen.
Jacques Koops legt uit: “Elk mineraal heeft zijn eigen unieke functie en samen zorgen ze voor de gezondheid en stevigheid van de klauw. De mineralen en vitaminen zijn nodig voor de vorming en het onderhoud van keratine, huid- en hoorncellen en bot- en kraakbeenstructuren.”
Wat doet ieder mineraal en vitamine precies?
Zink is van groot belang voor de keratinevorming en ondersteunt verschillende enzymsystemen die cruciaal zijn voor de vorming van huid- en hoorncellen. Mangaan helpt bij het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardig bot- en kraakbeen en versterkt de verbindingsstof tussen huid- en hoorncellen.
Koper draagt bij aan de extra stevigheid van de klauwen, in de juiste verhouding met zink en mangaan, bevordert de klauwgezondheid aanzienlijk. “De combinatie van koper met zink en mangaan zorgt voor een robuuste en sterke klauwstructuur,” aldus Jacques.
Daarnaast is vitamine biotine belangrijk voor de gezondheid van de huid en hoorn, wat ook bijdraagt aan de stevigheid en duurzaamheid van de klauw.
De rol van vitamine biotine: onmisbaar voor gezonde klauwen?
Hoewel vitamine biotine vaak wordt geprezen als de oplossing voor sterke klauwen zijn zink, mangaan en koper minstens zo belangrijk. Biotine, ook bekend als vitamine H of B8, is een wateroplosbare vitamine die bekend staat om zijn positieve invloed op de kwaliteit van haar en hoorn. Het speelt een belangrijke rol bij de groei en het herstel van klauwhoorn.
Jacques legt uit: “Hoewel koeien biotine in hun pens kunnen produceren en het in ruwvoer aanwezig is, kan het toevoegen van extra biotine aan het rantsoen of het gebruik van biotinebolussen tijdelijk extra ondersteuning bieden. Dit is vooral nuttig voor hoogproductieve koeien in het begin tot midden van de lactatie, die mogelijk meer biotine nodig hebben.”
Ook kunnen veehouders ervoor kiezen om biotine tijdelijk te voeren, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, om de klauwgezondheid te bevorderen.
Kortom, mineralen en spoorelementen hebben een grote impact op de klauwgezondheid. Elk element vervult zijn eigen functie en alles staat in balans met elkaar. Het aanbieden van biotine kan effectief zijn voor hoogproductieve koeien of juist koppelmatig gedurende een bepaalde periode per jaar.
Vragen of meer weten?
Heb jij na dit artikel of deze video nog vragen? Of wil je meer weten over mineralen en vitaminen voor klauwgezondheid en wat deze kunnen betekenen voor jouw melkvee? Neem dan contact op met Jacques, specialist in mineralen, of lees meer in de kennisbank van BTN De Haas.
Bekijk ook de eerste video in de "Hoe zit dat..?!" reeks, Toxine in de kuil
Bekijk ook de tweede video in de "Hoe zit dat..?!" reeks, Pensverzuring kost melk
Tekst: Jacques Koops