Subsidie voor behoud grasland kan vanaf 15 juli weer worden aangevraagd
Het subsidiebedrag wordt mogelijk verhoogd, meldt RVO. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog over stemmen.
De subsidie is bestemd voor landbouwers die in 2023 en dit jaar derogatie hebben aangevraagd. Daarnaast is de regeling ook bedoeld voor melkveehouders die sinds 2023 geen derogatie meer konden aanvragen, omdat al hun percelen in een Natura 2000- en/of grondwaterbeschermingsgebied liggen. Tevens kunnen ook melkveehouders die sinds 2024 geen derogatie meer kunnen aanvragen omdat al hun percelen in een Natura 2000-gebied, grondwaterbeschermingsgebied en/of derogatievrije zones liggen.
Subsidie afhankelijk van gebied
Hoeveel subsidie een agrarische ondernemer kan aanvragen, is onder andere afhankelijk van het aantal hectares landbouwgrond en het gebied waarin ze liggen. Klei- en veengrond en een aantal zand- en lössgebieden vallen onder het bestaande 250-gebied. In deze gebieden gold in 2022 een norm van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.
De norm voor zand- en lössgebieden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg bedraagt 230 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. De norm voor met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) bedraagt 210 kilo stikstof.
Voor percelen in grondwaterbeschermingsgebieden, Natura 2000-gebieden en derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden kan geen derogatie worden aangevraagd.
De hoeveelheid subsidie die kan worden aangevraagd, loopt uiteen van 20 euro per hectare voor een afname van de gebruiksnorm van 10 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare tot 160 euro per hectare voor een afname van 80 kilo stikstof.
Aanvragen kan tot en met 26 augustus
Met deze subsidie wil de overheid grasland bij derogatiebedrijven behouden. Bij bedrijven met een derogatie bestaat minimaal 80 procent van de landbouwgrond uit grasland. Gras houdt meer stikstof vast dan maïs, waardoor er minder stikstof in het water terechtkomt, meldt RVO op haar website. Daarnaast is de subsidie bedoeld om eventuele extra kosten voor mestafzet als gevolg van de afbouw van de derogatie op te vangen.
De subsidie kan tot uiterlijk maandag 26 augustus 17.00 uur worden aangevraagd via de website van RVO (Mijn RVO).