Veel knutten besmet met blauwtongvirus serotype 3
Het blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) waart sinds september 2023 door Nederland. Het virus verspreidde zich in korte tijd snel over het land. Beide instituten onderzochten welke knutten betrokken zijn bij deze blauwtonguitbraak. Hiertoe werden vallen opgehangen op zes veebedrijven in het midden van het land waar eerder blauwtong was vastgesteld.
In totaal werden 34.593 knutten gevangen. Het grootste deel betrof zes soorten knutten die van nature veel in Nederland voorkomen. De knutten broeden in de buurt van vee en geven de voorkeur aan mest en kuilen. De insecten hebben een sterke voorkeur voor schapen en runderen. Analyse door het WBVR toont aan dat het blauwtongvirus op ruim 46 procent van de knutten aanwezig was.
Hoge viruscirculatie
De onderzoekers stellen dat het hoge percentage positieve knutten een gevolg kan zijn van hoge viruscirculatie in de gastheren. Het kan ook betekenen dat BTV-3 goed wordt opgenomen in deze zes inheemse knuttensoorten. Daarnaast kan het grote percentage blauwtongdragende knutten deels verklaren hoe het virus zich zo snel heeft kunnen verspreiden door Nederland. Het percentage knutten dat positief testte op blauwtong ligt in dit onderzoek aanzienlijk hoger dan tijdens de BTV-8 uitbraak in 2006-2008.
Op bedrijven waarvan bekend is dat er met blauwtong besmette dieren aanwezig waren, werd het virus ook teruggevonden in de knutten. De onderzoekers concluderen dat knuttensoorten die het meest bij vee voorkomen, heel goed in staat zijn om het virus over te dragen. Ze adviseren om zowel schapen als runderen zoveel mogelijk te vaccineren om besmetting met blauwtong te voorkomen.