Productie dierlijke mest boven plafond van 2025
De stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee bleef vorig jaar 26 miljoen kilo onder het voor 2023 geldende stikstofplafond van 489,4 miljoen kilogram, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2025 wordt het stikstofplafond aangescherpt tot 440 miljoen kilogram.
Afschaffing melkquotum
Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden het afgelopen jaar 274 miljoen kilogram stikstof uit, 1,7 procent meer dan in 2022. Na de afschaffing van het melkquotum in 2015 namen het aantal melkkoeien en de mestproductie toe. Maatregelen om de omvang van de melkveestapel terug te dringen, zorgden weer voor een daling van de mestproductie vanaf 2017, meldt het CBS. Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 48 miljoen kilogram, en de fosfaatuitscheiding met 22 miljoen kilogram. De melkveehouderij leverde hieraan de grootste bijdrage, vooral door het houden van minder koeien en jongvee.
De totale fosfaatuitscheiding bedroeg vorig jaar 147 miljoen kilogram, 3 miljoen kilogram onder het huidige fosfaatplafond. De fosfaatuitscheiding in dierlijke mest nam af ten opzichte van 2022 en bleef daarmee onder het fosfaatplafond van 2023 (150,7 miljoen kilogram). In 2025 wordt het fosfaatplafond verlaagd tot 135 miljoen kilogram. De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg 76 miljoen kilogram.
Meer stikstof, minder fosfaat
Dat de melkveehouderij meer stikstof maar minder fosfaat produceerde, komt onder andere door de samenstelling van het ruwvoer, zoals kuilgras en snijmaïs. Door weersomstandigheden was het stikstofgehalte van het kuilgras, dat het afgelopen jaar werd gevoerd, hoger en het fosforgehalte juist lager vergeleken met 2022.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: CBS