Zeer geslaagde en drukbezochte eerste editie
Fotoserie: Indrukwekkende Nationale Roodbont Show
De Nationale Roodbont Show is een initiatief van Platform Roodbont die met deze keuring het gat wil opvullen dat is ontstaan door het wegvallen van de NRM in de zomermaanden. Daarmee blijft er voor roodbont een nationale show in zowel de winter- (HHH-show) als de zomermaanden, zodat er geen koeien afvallen voor het keuringscircuit vanwege hun afkalfseizoen. Het initiatief is omarmd door de sector, wat moge blijken uit de opgave van het aantal koeien (170), het aantal sponsoren, het tonen van vier dochtergroepen door drie verschillende KI-organisaties en de goede publieke belangstelling. Het niveau van de keuring was bijzonder hoog, met grote rubrieken zonder duidelijk ondereinde en ronduit imponerende rubrieken bij de oudere koeien, die opgesplitst waren in een klasse met koeien die vier keer of vaker hadden gekalfd en een levensproductie klasse waarvoor de koeien tenminste 70.000 kilo melk moesten hebben gegeven. Ondanks de lengte van het programma verveelde de keuring geen moment.
Grote vaarzenrubrieken
De keuring startte met twee grote rubrieken van respectievelijk 17 en 16 vaarzen. Dat maakte de taak van de juryleden Dennis Nijhof en Herre Kuiper niet gemakkelijk. Net als de rest van de dag leverde de jury echter puik werk af, met een duidelijke lijn in het keuren zonder uit te lopen in het programma. Bij de vaarzen werden de smallere, hogere dieren vrij snel opgesteld, zodat de strijd om de kopposities over het algemeen plaatsvond tussen ruim en harmonisch gebouwde, jeugdige dieren die weinig te wensen overlieten in uiers en benen.
In de eerste, goede rubriek werd de voorstap gegeven aan Tienmorgen Liza 436 van de familie Gosens uit Beers. De Rompen-dochter was jeugdig en sterk en correct gebouwd met een goede voorhand en was uitgerust met een beste uier, waarbij vooral de hoge achteruier opviel. De tweede plaats was voor Gansey’s Alwi van de familie Menkveld uit Lutjewinkel. De mooitypische Effektiv-dochter was al wat langer aan de melk en wat rijper en melktypischer dan Liza met diepere ribben en een goede conditie. Ook zij was voorzien van een beste uier, die mooi beaderd en hoog en breed was. De diepgeribde, melktypische Rodney-dochter Irma 172 van de familie Vosman uit Wierden kwam mede door haar brede achteruier op de derde plaats.
De tweede rubriek kende iets meer variatie dan de eerste. Hier kwam de grote Batouwe Mirand Alnika P van KOEster uit Sevenum aan kop, een mooitypische Mirand-dochter met diepe ribben, droge benen en een brede achteruier. Ze werd gevolgd door de jeugdige Ria 480 van de familie Wolters uit Nijbroek, een mooitypische, ondiep geuierde Ladd-P-dochter. Tienmorgen Aaltje 101, een Power-dochter van Gosens legde beslag op de derde plaats. Ze was wat hoger en smaller dan haar voorgangers, maar had een diepe voorhand en een mooie ribbenpartij. In deze rubriek liep ook de oudmelkte Edelweiss 6, die vanwege haar royale conditie genoegen moest nemen met een plaats in de achterhoede, maar wel indruk maakte met haar zeer correcte bouw met een prachtig type en een mooie ribwelving. De Red Max-dochter van de familie Dalenoord uit Enschede komt uit de bekende Julandy-dochter Edelweiss (eerder van de familie Tolkamp, Winterswijk, thans van familie Te Selle, Winterswijk) die later op de dag haar opwachting zou maken in de levensproductie klasse en lijkt een grote belofte voor de toekomst.
De titel bij de vaarzen ging naar Batouwe Mirand Alnika P met Tienmorgen Liza 436 als reservekampioene. De eervolle vermelding was voor Ria 480.
Sterke middenklasse
In de middenklasse streden tweede- en derde kalfskoeien in drie rubrieken om de prijzen. De goede eerste rubriek kende een uitlopend koptrio. De familie Gosens pakte opnieuw een koppositie met Tienmorgen Liza 432, een Jordy-dochter die uit hetzelfde hout was gesneden als haar stalgenote Liza 436 bij de vaarzen. Ze was lang, jeugdig en uitgerust met een beste uier. Betje 123 van de familie De Groot uit Zoetermeer pakte de tweede plaats. De jeugdige, attente Stevie-Red-dochter toonde een mooi front met fijne, parallelle voorbenen, een mooie ribwelving en was voorzien van een beste uier. Op de derde plaats volgde de zeer fraaitypische Den Dam Lauri 114 van de familie Groot Wassink uit Rekken. De Rager-red-dochter is de belichaming van melktype met haar fijne, kurkdroge benen, fijne huid en diepe, open ribben. Ze was bovendien zeer correct en harmonisch gebouwd en beschikte over een mooigevormde, soepele kwaliteitsuier.
In de tweede rubriek kon de overwinning niet ontgaan aan De Wijde Blik Mariegold 6a van de familie Nijman uit Stegeren. De fraaie, uitgebalanceerde Crown-dochter was harmonisch en correct gebouwd en imponeerde in vooraanzicht met haar prachtige welving in de eerste ribben en haar ruime voorhand met parallelle, fijne voorbenen. In zij-aanzicht overtuigden de mooie overgangen en de diepe, open ribben. Een fraaie koe die was afgewerkt met een beste, brede uier en beste benen. Tina 7 van de familie Bom uit Vriezenveen legde beslag op de tweede plaats. De Evert-dochter toonde zich een mooie, fijne melkkoe met een mooi melktype, fijne, droge benen en een sterke ophangband in de zeer goede uier. Ze werd gevolgd door Lien 324 van de familie Spaander uit Berkhout, een mooigelijnde Warrior-dochter met een mooie middenhand en een ondiepe uier.
G.N. Amber 2034 kreeg de voorstap in de derde rubriek. De lange Crown-dochter van de familie Gijmink uit Nieuwlande was best geuierd, had upstanding, een hellend kruis en droge benen. De tweede plaats was voor Bossink Joke 73 van de familie Van der Kolk uit Wierden, een harmonisch gebouwde Curtis-dochter van heel mooi type met een beste uier, waarbij vooral de brede achteruier opviel. Stalgenote Bossink Miranda 174 legde beslag op de derde plaats. Een lange, mooitypische Manhattan-dochter met droge benen en fijne, parallelle voorbenen.
De negen dieren die terug mochten komen voor de finale vormden een indrukwekkende line-up. Toch kon de titel niet ontgaan aan de De Wijde Blik Mariegold 6a. De reservetitel was voor Tienmorgen Liza 432, terwijl de eervolle vermelding voor Den Dam Lauri 114 was, die daarmee haar voorganger in de rubriek, Betje 123, passeerde in de finale.
Geweldige oude koeien
Hoewel het niveau bij de jonge koeien al heel hoog was, schakelde de keuring toch nog naar een hoger niveau bij de oudere koeien. De klasse opende sterk met een beste rubriek waarin Grashoek Janna 155 van melkveebedrijf KI Samen uit Grashoek aan kop kwam. De McGyver-dochter is een mooi uitgebalanceerde, harmonisch gebouwde koe. Ze toonde mooie breedte- en dieptematen en een beste, mooi beaderde uier. Ze werd gevolgd door Nrp Awesome Amberlee van de familie Van der Leeuw, een grote Awesome-dochter met veel upstanding, een fraaie ribbenpartij en een beste achteruier. KI Samen pakte ook de derde plek met Grashoek Pea 4 P, een Bart-dochter met een mooie wigvorm, upstanding en beste benen.
In de tweede rubriek, die net als de eerste werd gekenmerkt door de beste benen van de koeien, kwam een geweldig duo aan kop. Trillie 171 van de familie Vosman uit Wierden was in topvorm en straalde van kop tot staart. De Carnival-dochter is een krachtpatser met royale breedte- en dieptematen, beste benen en een mooi beaderde, lange, sterke, hoge en brede aangehechte uier. Haar secondante deed nauwelijks voor haar onder. Barendonk Brasilera 26 van de familie Hermanussen uit Beers is een bak van een koe met geweldige lengte-, breedte- en dieptematen. De Agent-dochter heeft een mooi type, loopt op beste benen en beschikt eveneens over een geweldige uier, waarbij de achterspeenplaatsing niet onderdeed voor die van haar voorganger. Trillie kreeg de koppositie omdat ze net even meer straalde dan Brasilera, maar het was een ’close call’. Op de derde plek kwam JU Lonia 254 van de familie Uenk uit Nijbroek, een melktypische Lord-red-P-dochter met beste droge benen en een sterke ophangband in de uier.
Het kopduo van de tweede rubriek werd in dezelfde volgorde ook het kampioensduo. De eervolle vermelding was voor Grashoek Janna 155.
Fantastische levensproductieklasse
Naast de klasse met oudere koeien was er een klasse voor koeien met een levensproductie van minimaal 70.000 kilo melk. De klasse was goed gevuld met twee rubrieken van 6 koeien die fantastische reclame voor de sector maakten. Koeien met geweldige producties, topfit en kerngezond, die bewezen dat hoge producties en dierenwelzijn twee kanten van dezelfde medaille zijn en geen tegenstelling zoals sommige reclamespotjes ons willen doen geloven. Voor de liefhebber waren het twee rubrieken van puur genieten.
In de eerste rubriek kwam de bekende Wilskracht Warsi 879 van Emiel Willems uit Vriezenveen aan kop. De ruim 7-jarige Bram-dochter was de jongste koe in deze klasse, maar wist door een daggemiddelde van ruim 42,5 kilo melk de 70.000 kilo grens al te doorbreken. Ze stond er geweldig voor en imponeerde met haar mooie lengte-, breedte- en dieptematen, de hoge, brede uier en de beste, droge benen. De nummer twee in de rubriek was slechts een maand ouder en had zelfs met bijna 45 kilo per dag nog een hoger daggemiddelde dan Warsi. Oud NRM-kampioene Barendonk Massia 7273 van Hermanussen is via haar vader Agent een halfzuster van stalgenote Brasilera 26, de reservekampioene van de oudere koeien. Ook Massia heeft veel lengte en breedte, beste benen en een beste uier. De derde plaats in deze rubriek werd ingenomen door Giessen Cecibell 8, eveneens een oud-NRM-kampioene. De Pitbull-dochter van Theo van Vliet uit Nieuwlande heeft als 9-jarige de 100.000 kilo grens al doorbroken en kan nog steeds worden omschreven als een jeugdige koe met upstanding, die beste benen en een best bewaarde uier heeft.
De tweede rubriek in de levensproductie klasse was voor de juryleden een hele lastige. Alle koeien hadden minstens 86.000 kilo melk gegeven, toch was het verschil in levensproductie tussen de hoogste en de laagste meer dan 70.000 kilo melk! Daarnaast waren er grote verschillen in type. Er moesten dus moeilijke keuzes worden gemaakt. Bossink Miranda 113 van Van der Kolk kwam aan kop. De Incas-dochter is een bekende keuringsdeelnemer en zorgt elke keer voor veel discussie langs de lijn. Sommigen vinden haar te rond en te dik, anderen waarderen haar geweldige kwaliteit en zeer correcte en functionele bouw. In de ring won dit keer de kwaliteit. Miranda 113 is een schoolvoorbeeld van dit ’ouderwetse’ fokkerijbegrip, dat voor veel liefhebbers van de oude stempel de essentie is van een goede (fok-)koe. Ook qua bouw is de ruim 11-jarige koe die negen keer heeft gekalfd, nauwelijks te verbeteren. Ze heeft een optimale voorhand met veel ruimte tussen de voorbenen, diepte in de borst, een geweldig mooie ribwelving vanaf de eerste ribben en een optimaal geplaatste schouder, waardoor haar voorbenen kaarsrecht zijn, parallel staan en ze soepel kan bewegen. Ze heeft geweldige overgangen van de voorhand naar de gewelfde, diepe middenhand en van de middenhand naar de achterhand. Ook de achterhand is een voorbeeld van correcte bouw. Het kruis is lang en breed met een centraal geplaatste draaier en ruimte voor de lange en brede uier. Die sterk aangehechte, mooi beaderde uier draagt ze na negen afkalvingen nog royaal boven de hak.
Op de tweede plaats kwam uiteindelijk Edelweiss van melkveebedrijf Jageweg van Stefan te Selle uit Winterswijk. In eerste instantie stond ze verder naar achteren, maar haar fraaie type, correcte bouw en beste, droge benen deden haar tot twee keer toe opschuiven. Dat ging ten koste van de zeer imponerende Toosje 724 van de familie Lenferink uit Almelo. De 10-jarige Famous-dochter is een productiekanon dat de 100 ton al bijna vol heeft en door haar hoge gehalten (5,56 procent vet en 4,11 procent eiwit) ook de 10 ton vet en eiwit al in zicht heeft. Toosje is een bak van een koe met beste benen. Een krachtpatser die zich elke keer geweldig laat zien als ze in een ring verschijnt. Op de vierde plaats kwam de koe die misschien wel het moeilijkst te plaatsen was van allemaal. Big Super Star 69 van de familie Knoef uit Geesteren had een levensproductie van 160.000 kilo melk, was topfit en klokgaaf! De Tequila-dochter is een ongelofelijk best bewaarde koe van mooi type met beste benen en een best bewaarde uier die boven de hak zat! Qua uiervulling en uitstraling moest ze het afleggen tegen haar concurrentes, maar wat een geweldige koe.
De kampioenskeuring was opnieuw een lastige keuze voor de juryleden. Kuiper en Nijhof kozen uiteindelijk voor de kwaliteit van Bossink Miranda 113, die vier keer vaker had gekalfd dan Wilskracht Warsi 879, die reservekampioene werd. De eervolle vermelding was voor Barendonk Massia 7273.
De animo voor deelname aan deze eerste Nationale Roodbont Show bleek ook uit het aantal bedrijfscollecties dat was opgegeven en waarvan er 11 in de ring verschenen. De eerste rubriek werd gewonnen door het drietal van Gosens met de reservekampioenes van de vaarzen en de middenklasse in de gelederen. De tweede rubriek was een prooi voor melkveehouderij KI Samen die een geweldig drietal de ring instuurde: zeer uniforme, harmonisch gebouwde dieren met ras en kwaliteit, die onbedreigd ook de titel pakten. Trillie 171 van Vosman werd uitgeroepen tot algemeen kampioene van de individuele keuring.
Tijdens de Nationale Roodbont Show werden vier dochtergroepen van drie KI-organisaties getoond. Zie hier het verslag daarvan.