Waar staan we met BVD in Nederland?
BVD, klinische verschijnselen
Het lastige aan BVD is dat 70-90% van de acute infecties bij volwassen dieren zonder duidelijke symptomen verloopt. Mogelijke symptomen zijn; productiedaling, slijmvliesontsteking, diarree, koorts, verminderde eetlust, abortus, vruchtbaarheidsproblemen en sterfte. Alle BVD-infecties leiden tot verminderde afweer, waardoor dieren vatbaarder zijn voor andere ziektes zoals; luchtwegproblemen en mastitis. Kalveren zijn door verminderde immuniteit vatbaar voor diarree en luchtwegproblemen. Daarnaast is de sterfte hoger bij koppels die BVD hebben doorgemaakt.
Koeien die tijdens de dracht BVD doormaken, kunnen een persistent geïnfecteerd (drager) kalf krijgen. Dit dier zal de rest van haar leven BVD uitscheiden en verspreiden binnen het koppel. Persistent geïnfecteerde kalveren hebben een verminderde immuunrespons, lagere levensverwachting, maar kunnen ook geboorteafwijkingen vertonen zoals neurologische problemen, oogafwijkingen, huidproblemen en groeivertraging.
Waar staan we met BVD in Nederland?
Eind mei organiseerden Royal GD en ZuivelNL een webinar over de huidige stand van zaken omtrent BVD in Nederland.
Het blijkt dat op dit moment 89% van de melkveebedrijven status vrij heeft. 1% is onverdacht en 8,2% heeft status onbekend of status observatie. Wat opvalt is dat het percentage bedrijven met status vrij sinds januari 2023 nog maar langzaam stijgt.
In 2023 is er op 143 BVD vrije bedrijven een indicatie voor infectie gezien en sinds 2021 wordt een stagnering van de daling gezien.
In 2023 werden er in totaal nog steeds 457 dragers gevonden Waarbij bekend is dat dit een onderschatting is, aangezien niet alle dragers worden gevonden doordat niet alle geboren kalveren worden getest. Aandacht voor het opsporen van BVD dragers blijft dus belangrijk.
Waar staan we met de plannen voor BVD eradicatie?
BVD komt gezien de geboren dragers nog zeker in Nederland voor. Door een toename in het aantal vrije en overdachte bedrijven wordt het land steeds gevoeliger als er een uitbraak is, Momenteel kan een BVD uitbraak, wanneer een koppel niet gevaccineerd is, hierdoor ernstige economische schade veroorzaken. Daarnaast heeft dit ook een grote impact op het dierenwelzijn. Bescherming door een BVD vaccinatie is dus juist nu van groot belang om uw bedrijf vrij en/of onverdacht te houden. De officiële landelijke BVD eradicatie laat nog even op zich wachten, door onder andere het nieuwe kabinet en de discussies over hoe we het beste met vleesvee en natuurgrazers om moeten en kunnen gaan hierbinnen. Tot die tijd is ons advies vooral uw dieren, bedrijf en bedrijfsstatus te beschermen door juist nu een BVD vaccinatie in te zetten. Let hierbij goed op de veiligheid, werkzaamheid en impact op de monitoringsonderzoeken en bespreek dit vooral met uw eigen dierenarts!
BRON: Royal GD.
Wilt u meer weten over BVD en hoe u insleep op uw bedrijf zoveel mogelijk kunt voorkomen? Neem dan contact op met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Niels Groot Nibbelink (Zuid Nederland) 06-8100 2036, Anne-Miek Timmermans (Midden Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (Noord-West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Noord-Oost Nederland) 06-2046 9304.
Tekst: Hipra
Beeld: Hipra
Bron: Hipra