Boerderij de Hofstad: "kijk waar de kansen liggen en speel daarop in"
Boerderij de Hofstad is al decennia in het bezit van de familie van Lia Schots, vroeger was de boerderij van haar opa en oma en in 1970 heeft haar oom Albert de boerderij overgenomen van zijn ouders. In eerste instantie was het een gemengd bedrijf met varkens en melkvee, Albert heeft na de overname besloten om alleen verder te gaan met de melkkoeien. Ongeveer 10 jaar geleden ontving Lia een mail van haar oom met de vraag of er tussen de neefjes en nichtjes iemand was die de boerderij wilde overnemen, omdat hij wilde gaan stoppen. Paul en Lia zijn toen een keer gaan kijken, het leek hen wel leuk om het bedrijf over te nemen. “Maar hoe het echt is als je het elke dag moet doen, daar kom je maar op één manier achter en dat is gewoon doen” verteld Paul.
“Ik vind het heerlijk, ik zou niet meer anders willen.”
In 2015 hebben Paul en Lia het bedrijf overgenomen van Albert. Al vrij snel besloten zij om over te schakelen naar een Biologische bedrijfsvoering. Daarbij zijn ze gaan inkruisen met Holstein en besloten om op robotgeschiktheid te gaan richten. In oktober 2023 zijn Paul en Lia opgestart met de Astronaut A5 Melkrobot. Zij hebben ervoor gekozen om automatisch te gaan melken vanwege de balans tussen werk en privé. Voorheen werkte Paul bij Philips, waarvoor hij veel moest reizen. Lia is in haar werk als dierenarts ook veel onderweg. Als boer is Paul altijd thuis. De komst van de robot draagt bij aan een goede balans tussen het werk en een jong gezin. “Ik vind het heerlijk, ik zou niet meer anders willen.” Aldus Paul.
“De begeleiding van Lely is tijdens de bouw en opstart heel gestructureerd, duidelijk en het geeft je vertrouwen.”
Bij Boerderij De Hofstad wordt nu ruim een half jaar automatisch gemolken. Omdat Paul en Lia zijn gebonden aan weidegang hebben ze ruim de tijd genomen voor de verbouwing van de stal. Ze zijn gestart met de verbouwing op het moment dat de koeien naar buiten gingen in april 2023. Gedurende deze periode hebben zij veel begeleiding ontvangen vanuit het Lely Center. Dit gaf ze een goed gevoel: “De begeleiding van Lely is tijdens de bouw en tijdens de opstart heel gestructureerd, duidelijk en het geeft je vertrouwen”. Ondanks de spanning voor de opstart is alles goed verlopen. “Binnen 3 á 4 weken zaten we op 32,5 liter, dat is 15% meer melk.” In januari zijn Paul en Lia overgestapt op een andere snee, hierdoor zakte het aantal liters, maar er is nog steeds sprake van een stijging van 10%.
“Er wordt meegedacht met de bedrijfsspecifieke omstandigheden.”
Gedurende het traject hebben Paul en Lia ook veel begeleiding gehad van Farm Management Adviseur Antoine van der Sanden. “Er werd goed meegedacht met de bedrijfsspecifieke omstandigheden. Er wordt nagedacht over wat voor ons bedrijf op dit moment handig is.” Vertelt Lia. Ook bij het beweiden in combinatie met robotmelken krijgen Paul en Lia ondersteuning van de Farm Management Adviseur, zodat ze dit verder kunnen optimaliseren.
“Het geeft veel nieuwe inzichten.”
De toekomst voor het bedrijf is nog niet duidelijk. “Het is nog de vraag wat er op je afkomt, hoe hard het je gaat raken én of je dan nog een levensvatbaar bedrijf hebt.” zegt Paul. Volgens Lia moet je vooral vooruit blijven kijken: “Je moet kijken naar wat nog wel kan, kijken waar de kansen liggen en daarop proberen in te spelen.” Op de korte termijn willen Paul en Lia het bedrijf verder optimaliseren. Een stap die ze hierin al genomen hebben is de celgetalmeting die op de robot zit. Lia ziet dit als een grote meerwaarde: “het geeft je meer inzicht in het verloop ervan. Als dierenarts gingen mijn alarmbellen eerder af bij een bepaald celgetal in combinatie met andere gegevens, zoals temperatuur, vreetactiviteit en natuurlijk de koe zelf, nu durf ik het wel even af te wachten. Je ziet ook weer koeien die zichzelf herstellen. Het geeft daarnaast veel nieuwe inzichten.” Voor de lange termijn vinden Paul en Lia het belangrijk om een bedrijf te ontwikkelen wat in de toekomst kan worden doorgeschoven naar hun kinderen. Hoe het bedrijf er dan uit ziet zal de toekomst uitwijzen.