‘Ik ben trots op mijn tussenkalftijd van 550 dagen’
“Eigenlijk komt het door mijn vrouw”, biecht Jan gelijk maar lachend op. Op de oprit van Jan (40) en Johanneke (44) in het Friese Menaldum stond een meterslange vangrail als afrastering van de wei. “Johanneke wilde liever een veekerende haag. Nou vooruit, ik werk wel mee. Maar toen die haag er eenmaal stond, werd ik ook enthousiast. Ik sta er versteld van hoeveel leven daar ontstaat.” Inmiddels staan er meerdere voederhagen op het melkveebedrijf. Een natuurlijke apotheek voor de koeien, als afrastering én een schuilplek voor vogels en insecten. De ondernemers helpen graag andere boeren op weg met deze vorm van agroforestry. Daarom organiseert Woudstra’s Pleats als Demobedrijf Duurzame Landbouw ontwerpsessies. “Je gaat hier weg met een compleet plan en een ingevulde bestellijst. Van de vijfentwintig boeren die een ontwerpsessie hebben gedaan, zijn er twintig direct gaan aanplanten”, vertelt Jan enthousiast.
Bekijk alle activiteiten van de demobedrijven
Biologisch én 10.000 liter melk per koe
Na een bodemcursus gaat het gebruik van kunstmest Woudstra tegenstaan. Kruiden en klavers doen hun intrede. “Mijn hoogproductieve Holsteins kan ik niet omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering”, dacht Jan. “Magere koeien zijn mijn grootste nachtmerrie.” Bij een biologische melkveehouder zag hij glanzende Holsteins mét een hoge melkproductie. Een akkerbouwer uit de buurt blijkt ook een biologische bedrijfsvoering te overwegen. Een mooie kans voor een samenwerking en Jan gaat overstag. In januari 2025 gaat hij zijn eerste biologische melk leveren. “Ik verwacht de productie op 10.000 kilo melk per koe per jaar te houden. Ik werk nu al grotendeels biologisch. Je moet de koeien gewoon goed blijven voeren. Daar is de Holstein op gebouwd en dat is belangrijk om ze gezond te houden”, is zijn overtuiging.
Tussenkalftijd van 550 dagen
Het ureum bij Woudstra is 15. “Als je elk jaar een punt probeert te zakken in ureum, merk je dat koeien dat aankunnen. Je hoeft minder eiwit te voeren, ze zijn gezonder en je hoeft minder mest af te zetten. Echt, zo simpel is het”, vertelt Jan vol passie. Woudstra insemineert zijn koeien pas als ze minder dan 38 liter melk per dag geven. Zeker vaarzen blijken enorm persistent. Deze lactatie op maat draagt bij aan de levensduur van zijn koeien. “Mijn tussenkalftijd is 550 dagen en daar ben ik trots op.”
Tip: loop stage bij bio-boeren
Wekelijks ontvangt Woudstra, zelf oud-docent, groepen jongeren op zijn melkveebedrijf. Hij adviseert de agrarische studenten altijd om ook eens op een biologisch bedrijf stage te lopen. “Niet omdat iedereen biologisch moet boeren, maar om uit je comfortzone te komen. Alle jongeren verwachten dat ze in de toekomst minder chemische middelen mogen gebruiken. Ontdek nu alvast hoe biologische melkveehouders dat doen en leer daarvan”, geeft hij tot slot als tip aan jong én oud.
Woudstra’s Pleats
Jan en Johanneke Woudstra, Menaldum
80 hectare grond in gebruik
120 melkkoeien, 50 stuks jongvee
10.000 kilo melk, 4,60% vet en 3,60% eiwit