Fotoserie: "Agrarische ondernemers kampen met acute energieproblemen"- Roy ter Steeg, adviseur energieopslag, over uitdagingen door netcongestie.
Zelfvoorzienend met eigen energie
Lokaal opgewekte energie lokaal gebruiken — daar pleit netbeheerder TenneT voor. Hierdoor hoeft minder energie het net over. Je slaat de energie die je overdag opwekt op voor later gebruik. Energieopslag staat nog in de kinderschoenen, maar zal in de toekomst de norm worden. Roy ter Steeg, adviseur energieopslag bij Hager, onderstreept dit: “Oplossingen als opslagparken en thuisbatterijen zullen straks een vast onderdeel van ons leven worden. Nu al kampen sommige melkveehouders met acute energieproblemen. Ze kunnen hun energie niet meer terugleveren en krijgen boetes. Hebben ze een extra aansluiting nodig voor een nieuwe stal, dan komen ze op een wachtlijst te staan.”
Energie optimaal verdelen
Roy begeleidt melkveehouders met acute energieproblemen en ondernemers die zich oriënteren op energieopslag. Hij benadrukt dat iedere bedrijfssituatie uniek is. "Voordat je aan een accu denkt, heb je eerst inzicht nodig in je energieverbruik en opbrengsten," vertelt Roy. “Wij helpen melkveehouders door hun verbruiksdata in kaart te brengen. Soms blijkt dat ondernemers met enkele aanpassingen hun energieverdeling over de dag al kunnen optimaliseren. Pas wanneer je het nacht- en dagverbruik, de energieproductie en de energieteruggave kent, kun je een systeem kiezen dat echt past bij je bedrijfsvoering.”
Hoe rendabel is de investering in energieopslag?
"We bieden een systeem op maat dat later uitgebreid kan worden,” vervolgt Roy. “Dit voorkomt onnodig grote investeringen en biedt de mogelijkheid om simpelweg accu’s toe te voegen. We willen een systeem plaatsen waarover de melkveehouder na tien jaar nog tevreden is.” Over de rendabiliteit is hij duidelijk: "Een energieopslagsysteem is misschien niet direct rendabel, maar op de langere termijn wel.”
Brandveiligheid
Brandgevaar van accu’s is een punt van zorg voor boeren, iets dat Roy vaak hoort. Opslagaccu’s voor zonne-energie zijn namelijk van een andere orde dan de tientallen accu’s die in een gemiddeld huishouden aanwezig zijn. Toch kan Roy de ondernemers geruststellen: Hager heeft al meer dan 120.000 energieopslagsystemen in Duitsland geïnstalleerd zonder noemenswaardige problemen. Elk systeem is uitgerust met een geavanceerd batterijmanagement dat autonoom functioneert en zichzelf uitschakelt bij afwijkingen. Ook worden de PGS 37-1 richtlijnen strikt nageleefd, die strenge eisen stellen aan brandveiligheid, brandmelding en gasmeting. Roy legt uit: 'We hebben een container ontwikkeld waarin al deze veiligheidsmaatregelen zijn geïmplementeerd. We plaatsen onze accu-systemen in deze containers op het erf van het boerenbedrijf. Boven de 20 kWh opslag bieden wij zo’n container al aan.”
In de toekomst energieonafhankelijk
Door je eigen energie op te wekken en deze voor later gebruik op te slaan, kun je onafhankelijk worden van het elektriciteitsnetwerk. Deze onafhankelijkheid is vooral waardevol voor melkveehouders die melken op momenten dat zonne-energie niet optimaal is, en die tegelijkertijd een eigen noodstroomvoorziening willen hebben. Boeren die hun bedrijf willen uitbreiden maar geen toegang hebben tot extra stroomaansluitingen, kunnen energie uit zelf opgewekte of externe bronnen opslaan in accu’s om naar nieuwe stallen te leiden. Roy: “Zelfs als je nu geen energieproblemen ervaart, kan dit in de toekomst veranderen. Laat je energieverbruik en -productie analyseren om te zien wat energieopslag voor jouw bedrijf kan betekenen. Je kunt hiervoor een vrijblijvend adviesgesprek bij ons aanvragen.”