SDa: Gebruik van antibiotica in melkveehouderij stabiel laag
Uit de cijfers van de SDa valt op te maken dat 97 procent van de melkveehouders in het streefgebied zit. Slechts 3 procent valt in het actiegebied of wordt aangemerkt als structureel hooggebruiker. Dit zijn melkveebedrijven die twee jaar achtereen te veel antibiotica gebruiken. Deze bedrijven dienen actie te ondernemen om het antibioticumgebruik op hun bedrijven te verlagen.
Het gebruik van antibiotica in de dierhouderij stabiliseert in de meeste diersectoren. De melkgeiten-, pluimvee-, rundvee- en varkenssector hebben een gebruikspatroon dat vergelijkbaar is met dat van vorig jaar. Het gebruik in de kalkoensector is in 2023 gedaald met 34,2 procent. Het antibioticumgebruik in de kalversector en konijnensector is gestegen met respectievelijk 7,6 procent en 8,5 procent ten opzichte van het gebruik in 2022.
Hogere verkoop
De verkoop van antibiotica is in 2023 met 4,5 procent gestegen ten opzichte van 2022. De daling ten opzichte van het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 is nu 76,4 procent. De verkoop van antibiotica die als laatste redmiddel worden ingezet bij de mens (fluorochinolonen en derde en vierde generatie cefalosporinen) is stabiel en laag. Voor het derde opeenvolgende jaar is de verkoop van polymyxines (onder andere colistine) gedaald. Ten opzichte van 2022 bedraagt de daling 10,8 procent