Melkveehouders kunnen nu inschrijven voor een 'groen verdienmodel'

Een goed verdienmodel voor melkveehouders die agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoeren is essentieel, om de maatschappelijk gewenste biodiversiteit in stand te houden en te verbeteren. Boeren die meedoen met Agrarisch Natuurlijk sluiten een contract af met een agrarisch collectief waarin ze afspraken maken over welke Beheer(pakketten) Biodiversiteit Melkveehouderij (BBM) ze gaan uitvoeren en welke vergoeding daar tegenover staat.
Extra budget voor extra biodiversiteit
De inspanningen die melkveehouders binnen dit project leveren, worden uitgedrukt in een KPI-score voor 'Natuur en Landschap' en/of 'Kruidenrijk grasland'. Deze Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's) moeten in de toekomst een bijdrage gaan leveren aan het verdienmodel van boeren. Om voor een beloning in aanmerking te komen is het belangrijk dat een individuele melkveehouder kan borgen welke inspanningen hij/zij gedaan heeft. Tot op heden wordt de biodiversiteitsbijdrage van boeren alleen vergoed wanneer zij deelnemen aan het ANLb. De beschikbare budgetten van het ANLb bepalen hoeveel boeren in aanmerking komen voor een vergoeding van hun biodiversiteitsbijdrage. Met het project Agrarisch Natuurlijk stelt het ministerie van LNV extra budget beschikbaar, waardoor meer boeren beloond kunnen worden voor hun bijdrage aan de biodiversiteit.
Je ziet dat het leeft bij de melkveehouders
Evelien Verbij
Biodiversiteitsmonitor volledig benutten
Het project Agrarisch Natuurlijk draagt bij aan het zichtbaar maken van alle inspanningen die melkveehouders leveren op het gebied van biodiversiteit. De Biodiversiteitsmonitor melkveehouder omvat 7 KPI's gericht op het versterken van de biodiversiteit. 5 van die 7 KPI's zijn terug te vinden in het Milieudashboard van de Kringloopwijzer. De inspanning op het gebied van Natuur en Landschap en Kruidenrijk grasland blijven tot op heden echter buiten beeld en dus onbeloond. Met dit project hopen Boerennatuur en ZuivelNL een eerste stap te zetten om de totale set van KPI's zichtbaar te maken en te koppelen aan een eerlijke vergoeding.
Ruimte voor 1.100 boeren
Verbij is enthousiast over het project: „Je ziet dat het leeft bij melkveehouders. Het heeft de interesse van boeren. Op deze manier kunnen ook boeren die nog geen ervaring hebben met natuurbeheer kennis maken met het inpassen van natuur op hun bedrijf. In het hoofdlijnenakkoord wordt gesproken over een extra budget van 500 miljoen euro voor agrarisch natuurbeheer. Om dat goed uit te kunnen zetten, hebben we meer boeren nodig dan dat we nu hebben gecontracteerd bij de verschillende agrarische collectieven. Dit project biedt boeren op een laagdrempelige manier de kans een stap te zetten naar meer natuurinclusief boeren." Met het beschikbaar gestelde budget kunnen 1.100 boeren worden beloond voor hun inspanningen op het gebied van de biodiversiteit. Bij overschrijding van het aantal deelnemers maken Boerennatuur en ZuivelNL een selectie op basis van de locatie van een bedrijf en datum van inschrijving. Daarnaast kiezen beide organisaties voor een fifty-fifty verdeling van boeren die al wel en boeren die nog geen ervaring hebben met agrarisch beheer.
Op de site van Boerennatuur en ZuivelNL zijn alle voorwaarden terug te lezen.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: BoerenNatuur, ZuivelNL