Geen maïs kunnen zaaien? Maak dan kortdurend grasland
Tot pakweg half juni kan er maïs nog worden gezaaid op percelen waar het tot nu toe te nat voor was. Daarna is het te laat om de maïs voldoende te laten afrijpen of om opbrengst te halen. Wat kun je dan nog doen met het land?
Kijk goed naar je ruwvoerpositie. Wanneer je geen of minder maïs kunt verbouwen, gaat dat ten koste van de opbrengst, vertelt Tom Niehof van Barenbrug. „Zodra het land voldoende is opgedroogd, zou je dan nog kortdurend gras kunnen zaaien. Je hebt dan nog de mogelijkheid om in een half jaar tijd meerdere sneden te halen met kwalitatief goed gras. Bijkomend voordeel is dat de gewassen ook nog meetellen als rustgewas in het GLB.”
Hij adviseert om daarbij ook naar de mestplaatsingsruimte te kijken. „Veel melkveehouders zitten nog met een grote voorraad drijfmest. Het is daarom verstandig om gewassen te gebruiken die mestbehoeftig zijn en waar je praktisch ook mest op kunt plaatsen, zoals grassen.”
Eenjarig gras
De grassoorten die het meest geschikt zijn om de komende weken te zaaien, zijn volgens Niehof Italiaans raaigras, Westerwolds raaigras, tetraploïd Engels raaigras en gekruist raaigras. „Italiaans raaigras is de meest logische keuze voor een eenjarige teelt. Het geeft veel opbrengst van hoge kwaliteit, maar heeft wel een wat openere zode wat snel vervuiling kan geven. Let wel op de rassenkeuze bij Italiaans raaigras. Je hebt keuze uit voedertypes, maar ook groenbemestertypes. Wil je het als ruwvoer gaan inzetten, dan moet je hier wel rekening mee houden.”
Westerwolds raaigras is geschikt voor een late inzaai omdat het zich het snelst vestigt. Het gewas maakt snel bladmassa en heeft een kort maai-interval, maar kan onder goede omstandigheden maximaal één jaar worden gebruikt.
Tetraploïd Engels raaigras is langer productief. Tetraploïd is productiever dan diploïd, beter verteerbaar, maar iets minder persistent.
Gekruist raaigras is een kruising tussen Italiaans en Engels raaigras. Het heeft de productie van Italiaans raaigras en de persistentie van Engels raaigras.
Gps van graanland
„In alle gevallen is het bijmengen van klaver verstandig, mits je nog flink bemest”, stelt Niehof. „Je kunt het beste eenjarige klavers inzetten zoals inkarnaat- of balansaklaver, maar een combinatie met rode en witte klaver die nog wat langer meegaan, is ook mogelijk. Het voordeel van klaver bijmengen is dat je een beter evenwicht krijgt tussen energie en eiwit in het ruwvoer.”
Wanneer de teelt van maïs als energiedrager wegvalt, is het volgens Niehof ook mogelijk om geheleplantsilage (gps) te maken van graanland. „Je hebt vooral zetmeel nodig voor het rantsoen. Bij gras bestaat de energie vooral uit suiker. Het blijft belangrijk om gras te oogsten van hoge kwaliteit en maximale verteerbaarheid. Het is daarom de komende tijd belangrijk om gras te maaien, voordat het in de aar schiet. Je moet voor de tweede snede wel geduld hebben. Begin niet te snel met maaien voor de beste kwaliteit gras. Begin pas nadat er voldoende zon in het gras is gekomen en de bodem voldoende is opgedroogd.”
Volgens hem is het ook belangrijk om het water zoveel mogelijk van het land te laten lopen, daar waar nog plassen staan. „En mocht de zode schade hebben opgelopen, dan kan deze nog worden doorgezaaid.”