Veel en goed ruwvoer telen weinig waard als je niet goed bewaard
Wat/hoe vertelt de herkauwer ons of het ruwvoer “goed” is
- Behoud voederwaarde
- Hoge ds opname , minder selectie
- Beter verteerbaar ruwvoer
- Gezondheid/vruchtbaarheid dieren (minder endotoxinen en mycotoxinen)
- Meer melk, en of vlees, uit ruwvoer
Wilde gisten beheersen
Alle 4 bovenstaande punten hebben een relatie met de hoeveelheid wilde gisten in je ruwvoer. Als die teveel aanwezig zijn geeft dat met name problemen zodra je van de kuil gaat voeren. Er komt zuurstof bij, ze worden actief, broei, voederwaardeverlies, verkeerde bacteriën ontwikkelen zich (endotoxinen), schimmels krijgen een gunstig klimaat (mycotoxinen). Het is een domino effect welke begint bij wilde gisten.
Behoud voederwaarde
Wilde gisten gebruiken suikers en melkzuur als voedingsbron. Als door het domino-effect ook andere micro-organismen “wakker” worden, verbruiken die ook suikers, melkzuur en eiwit. Dat is voederwaarde verloren laten gaan waar pens bacteriën niks meer mee kunnen.
Droge stof opname
Ruwvoer wat goed ruikt (door een goed bacterieklimaat) wordt goed en meer verspreid over de dag gevreten. Minder selectie en minder pH schommelingen in de pens. Ook blijft dat ruwvoer langer houdbaar en kun je het ook nog doorschuiven naar andere diergroepen. Ruwvoerbenutting heet dat.
Uit een officiële studie uit 2013 van Windle and Kung bij vaarzen, werd ruim 1 kg droge stof meer gevreten van een TMR rantsoen dat minder vervuild was met wilde gisten.
Betere verteerbaarheid
Als er veel wilde gisten in het ruwvoer zitten , komen ze automatisch in de pens en pens vloeistof.In 2011 kwam Santos et al, tot de conclusie dat bij veel wilde gisten in een TMR rantsoen de verteerbaarheid van de NDF (dus met name ruwvoer) tot 33 % minder wordt.
Gezondheid/vruchtbaarheid
In 2015 schreef professor Fink-Gremmels dat op basis van eigen waarnemingen 60-70 % van de melkveebedrijven in meer of mindere mate problemen heeft met mycotoxinen. Koesignalen als: plotseling melkverlies, veel klauwproblemen, verhoogd celgetal of een slechte pens functie (onverteerde mest) wijzen op de aanwezigheid van schimmels en toxinen in het voer.
Meer melk en of vlees uit ruwvoer
Logisch eigenlijk wel dat als je de wilde gisten dus weet te beheersen , koeien meer en beter gaan vreten, het voer beter verteerd wordt en de gezondheid / vruchtbaarheid beter wordt. De energie welke anders verloren gaat wordt nu omgezet naar vlees of melk, en in een goede gezondheid. Uit een praktijk onderzoek uit 117 kuilen, rantsoenen en MPR gegevens kwam een duidelijk beeld.
Behandeld ruwvoer met Magniva Platinum 2 gaf meer melk , zeker bij een groter aandeel ruwvoer.
Bijdrage aan rendement en emissiearme landbouw
Een hogere productie uit eigen geteeld ruwvoer vraagt minder input aan voer ( ruwvoer/grondstoffen /mengvoer) van buiten je bedrijf. Dat is financieel direct van invloed op je rendement. Maar ook voer je minder stikstof/fosfaat en CO2 aan op je bedrijf. Dat is gunstiger voor de kringloop(wijzer), en vertaald zich bij veel zuivelfabrieken ook weer in een hogere uitbetalingsprijs voor je melk. Een lagere CO2 footprint kan tot wel 1,5 euro/100 kg melk extra melkgeld opleveren.
Beheersen wilde gisten
- Zuurstof eruit: korte veldperiode en goede verdichting
- pH snel naar beneden (melkzuurvormende bacteriën , PAS OP melkzuur is ook voeding voor gisten, bestrijden gisten doe je met azijnzuur/propionzuur)
- azijnzuur/propionzuur, doden/remmen van wilde gisten
- voersnelheid en glad snijvlak
De keuze voor het toevoegen van de juiste bacteriën moet dus afhangen van in welke mate deze melkzuur, azijnzuur en propionzuur produceren.
Een handig hulpmiddel bij de keuze welke bacteriestammen en of enzymen je toe kunt voegen, aan welk gewas, is deze Keuzetool ruwvoerverbeteraar - BeterRuwvoer