Fosfaatplafond melkveehouderij blijft een uitdaging
Dit valt af te lezen in de CBS Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest, eerste kwartaal 2024. Het CBS verwacht dat de gezamenlijke veehouderijsectoren dit jaar 2,1 procent onder het fosfaatplafond uitkomen en 4,2 procent onder het stikstofplafond.
Melkveehouderij overschrijdt sectorplafond
In dezelfde tabel valt af te lezen dat er in de melkveehouderij als enige sector sprake is van een overschrijding van het fosfaatplafond met 4,1 procent. Het stikstofplafond levert aanzienlijk minder problemen op voor de gezamenlijke melkveehouders. Met een stikstofexcretie van 277,5 miljoen kilogram stikstof blijft de sector 3,1 procent onder het sectorplafond.
In 2025 worden de nationale plafonds circa 10 procent verlaagd. Het CBS verwacht dat bij gelijkblijvende omstandigheden zowel het fosfaat- als het stikstofplafond worden overschreden.
160 gram ruw eiwit
Om de stikstofexcretie in de melkveehouderij in 2025 verder terug te dringen, maakte minister Adema afspraken met de sector het ruw eiwitgehalte in het rantsoen niet hoger te laten zijn dan 160 gram per kilogram droge stof. Om dit goed te kunnen monitoren is de CBS monitor voor de fosfaat- en stikstofexcretie, uitgebreid met een prognose voor het ruw eiwitgehalte in het melkveerantsoen. Het eerste kwartaal van 2024 leverde echter nog te weinig gegevens op, om reeds nu al een betrouwbare voorspelling te doen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen over 2024. De minister verwacht bij de tweede kwartaalrapportage over voldoende gegevens te beschikken om wel met een betrouwbare indicatie te kunnen geven over het ruw eiwitgehalte.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer